MMF upozorava

Trgovinski rat SAD-a i Kine načiniće svijet "siromašnijim i opasnijim"

  • 09.10.2018. 09:28

Međunarodni monetarni fond /MMF/ upozorio je da će trgovinski rat SAD i Kine načiniti svijet "siromašnijim i opasnijim".

U najnovijoj procjeni globalne ekonomije MMF je snizio svoje projekcije globalnog rasta za ovu i narednu godinu. 

MMF smatra da će sveopšti trgovinski rat SAD i Kine predstavljati značajan pritisak na globalnu ekonomiju i usporiće privredni oporavak. 

Stručnjaci MMF-a kažu da će dalje trgovinske barijere pogoditi domaćinstva, kompanije i širu privrednu zajednicu. 

Očekuje se da će globalni privredni rast ove i naredne godine biti 3,7 odsto, što je manje u odnosu na raniju projekciju MMF-a od 3,9 odsto, navodi se u analizi. 

Na umanjenje globalnog rasta uticala je i sporija privredna ekspanzija u evrozoni, kao i turbulencije u velikom broju zemalja u razvoju. 

Kina je nedavno najavila nove trgovinske carine na američku robu u vrijednosti od 60 milijardi dolara, uključujući tečni prirodni gas, podsjeća Bi-Bi-Si. 

Američke tarife na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara stupile su na snagu prošlog mjeseca. 

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program