Istočno Novo Sarajevo

Više od 30 izlagača na "Danima rogatičkog krompira i romanijskog kajmaka"

  • Izvor: SRNA
  • 28.10.2023. 15:07

Više od 30 izlagača predstavilo se danas u Istočnom Novom Sarajevu na Izložbeno-prodajnoj sajamskoj manifestaciji "Dani rogatičkog krompira i romanijskog skorup kajmaka", koja je održana treći put u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Jovana Todorović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva - Područna jedinica Istočno Sarajevo izrazila je zadovoljstvo što je iz godine u godinu sve veći broj izlagača krompira, ali i kajmaka.

"Važno je da okupljamo naše poljoprivredne proizvođače, udružujemo ih i promovišemo na jedinstven način, a sve s ciljem pronalaska lakšeg tržišta njihovih proizvoda, jer imaju kvalitet i to zaslužuju", rekla je Todorovićeva.

Todorovićeva je napomenula da je romanijski skorup kajmak zaštićen oznakom geografskog porijekla, a rogatički krompir je u procesu dobijanje te oznake.

Slobodan ubio suprugu Zvjezdanu pa legao pored nje - Sin zatekao jeziv prizor

Slobodan ubio suprugu Zvjezdanu pa legao pored nje - Sin zatekao jeziv prizor

"Nadam se da ćemo već narednu godinu moći da se pohvalimo sa dva proizvoda koja su zaštićena oznakom geografskog porijekla sa naše regije", istakla je Todorovićeva.

Željka Pejović iz Poljoprivrednog klastera "SRP" istakla je da je rogatički krompir prepoznatljiv i dodala da su manifestaciju podržali opštine Istočno Novo Sarajevo, Rogatica, Agrarni fond grada Istočno Sarajevo, kao i jedan od međunarodnih fondova.

Dragiomir Džida sa Borika iz Rogatice kaže da se bavi poljoprivredom proizvodnjom sjemenskog i merkantilnog krompira.

"Ova godina je bila teška, ali krompir je dobro uspio i dobrog je kvaliteta, zadovoljni smo. Sadimo negdje oko 15 tona sjemenskog i oko 11 tona merkantilnog krompira. Cijene su vrlo povoljne oko 1,50 do 1,60 KM", rekao je Džida.

Predsjednik Udruženja proizvođača "Romanijski skorup-kajmak" Nada Maksimović rekla je da je riječ o tradicionalnom načinu proizvodnje kajmaka, dimljenog, po čemu su jedinstveni.

Instagram uvodi ankete u komentarima

Instagram uvodi ankete u komentarima

"Uspjeli smo da zaštitimo naš proizvod, odnosno recepturu pravljenja našeg kajmaka. Pojavljujemo se na svim sajmovima, prepoznaju ljudi kvalitet i za sada nemamo problem sa prodajom. Cijena je 30 KM", istakla je Maksimovićeva.

Ona je rekla da trenutno na području tri opštine - Rogatica, Sokolac i Han Pijesak imaju oko 20 članova.

Predsjednik Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović rekla je da su prvi put na ovoj manifestaciji i da su zadovoljni organizacijom.

"Očekujemo lijepo druženje, razmjenu iskustava. Nas je 26 članica Udruženja koje se bavimo proizvodnjom kajmaka. Kvalitet je prepoznat i nemamo problem sa plasmanom. Kajmak iz kace je 30 KM, a iz mješine 35 KM", rekla je Milovićeva.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović istakao je da je Opštinskoj upravi drago jer može da podrži ovakve manifestacije, s ciljem promovisanja gastronomije ovog područja i domaćih proizvoda.

Posjetioci su, osim kulturno-zabavnog programa, imali priliku i za degustaciju tradicionalnih jela od krompira, a u okviru ove manifestacije organizovana je i prodaja izloženih proizvoda.

Pratite nas i putem Vibera