Indonezija

Zemlje ASEAN grupe žele plaćanje u domaćim valutama

  • Izvor: SRNA
  • 30.03.2023. 14:14

Zemlje ASEAN grupe razmatraju opciju odustajanja od glavnih valuta kao što su dolar, funta, jen, evro i prelazak na nacionalne valute, pišu indonežanski mediji.

U Indoneziji je održan sastanak ministara finansija i direktora centralnih banaka država-članica ASEAN-a.

Kako navodi časopis "Tempo", na dnevnom redu bilo je pitanje smanjenja zavisnosti i postepenog odustajanja od glavnih valuta uz pomoć šeme operacija u lokalnim valutama, odnosno proširivanje sistema koji je već počeo da se prihvata među državama ASEAN-a.

Kako se precizira, radi se o tome da građani država-članica mogu u sopstvenim valutama da plaćaju proizvode i usluge država partnera.

Još u novembru 2022. sporazum o saradnji potpisali su Indonezija, Malezija, Singapur, Filipini i Tajland.

Indonežanski predsjednik Džoko Vidodo pozvao je regionalne vlasti da odustanu od platnih mreža "masterkard" i "viza" i da počnu da koriste kreditne kartice koje izdaju lokalne banke.

Prema njegovim riječima, odustajanje od zapadnog platnog sistema je neophodno da bi se zaštitile transakcije od potencijalnih geopolitičkih posljedica.

U indonežanskoj Asocijaciji kreditnih kartica najavljuju da će primijeniti iskustvo Rusije sa karticom "mir" prilikom uvođenja sopstvenog sistema.

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Po svijetu sa Robertom (R)

    Po svijetu sa Robertom (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Voda u prahu (12+) (R)

    ''Napeta portugalsko-galicijska serija 'Voda u prahu' stiže u naš program i možemo samo reći - iz epizode u epizodu napetost će rasti do usijanja!

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)