PONEDJELJAK U 18

POBIJEDILI SMO: Pobjeda nad krvavim ideologijama

  • Izvor: ATV
  • 09.05.2022. 12:07

Dokumentarni film 'Pobjedili smo' u produkciji ATV-a donosi pogled istoričara na uzroke i nastanak krvavih ideologija nacizma i fašizma, a koje su bile i povod najvećeg i najsmrtonosnijeg svjetskog sukoba, Drugog svejtskog rata u kojem je život izgubilo više od 60 miliona ljudi.

Još uvijek se govori da su to, nažalost, okvirne procjene, te da je broj mnogo veći, samim tim što životi nisu samo ugašeni na ratnim bojištima, nego i u mnogobrojnim monstruoznim logorima, stratištima, jamama...

Pored odgovora za uzroke ideologija koje su u sebi propagirale masovna ubijanja ljudi, kreiranje novih, 'čistih', nacija, organizovanja koncentracionih logora, progonstava i zvjerstava, govoriće i o putu do pobjede nad krvoločnim idejama, koji nije bio niti lak, niti brzo dostižan.

O rađanju zločinačkih ideologija i velikoj pobjedi nad njima, koja se tradicionalno obilježava u većem dijelu Evrope, Danu pobjede nad fašizmom, govoriće uvaženi istoričari – profesor doktor Goran Latinović, istoričar na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, doktor Nikola Ožegović, istoričar i teolog na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Predrag Lozo iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Film je realizovan uz pokroviteljstvo Kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Dokumentarni film 'Pobijedili smo', ponedjeljak u 18 časova.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.