Gradonačelnik

Bojić za ATV jutro: U Laktašima najveće investicije u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 15.11.2023. 08:32

Laktaši su već tri godine zaredom proglašeni kao najpovoljniji mikro ili mali grad za investiranje u Еvropi od strane "The financial Times-a“. Ovim povodom o realizovanim, ali i projektima koji su te u planu, u našem ATV jutru razgovarali smo sa gradonačelnikom Laktaša Miroslavom Bojićem.

Bojić kaže da je takva ocjena od relevantnog magazina dodatni motiv ali i znak da se rad Laktaša vrednuje.

"U Laktašima se odvijaju i izgrađuju najveće investicije u Republici Srpskoj. Po našim procjenama investirano je više od tri miliona KM. Imamo dosta stranih ulaganja ali se i domaće kompanije razvijaju punim kapacitetom“, kaže Bojić.

Bojić kaže da je najveća investicija u Laktašima trenutno njemačka kompanija "Male“ koja bi svoj objekat trebalo da završi do kraja godine a otvaranje se očekuje u februaru ili martu sljedeće godine. Riječ je o objektu koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara.

Bojić kaže da je riječ o kompaniji koja već posluje u Laktašima ali im je novi objakat bio potreban zato što se razvijaju ta dodaje da su komapniji ponudili najbolje uslove. Ova kompanija zapošljava 520 radnika.

Bojić kaže da i kompanija "Iskra Tela L“ svoju fabriku u Mahovljanima privodi kraju te da je useljenje planirano do raja godine. Riječ je o objektu koji se prostire na 15.000 kvadratnih metara.

Kao veliku investiciju Bojić navodi i kompaniju "PMP industries“ koja se bavi proizvodnjom dijelova za miksere za beton.

Bojić dalje ističe i da su sve domaće kopmanije u fazi razvoja i dostižu nivo ovih svjetskih kompanija.

Kada je riječ o grani privrede koja dominira u Laktašima, Bojić kaže da je to metalski sektor, ali i drvoprerada i mnogi drugi.-

"Imamo 960 registrovanih firmi i taj dio se urkupnjava. Privreda Laktaša prije četiri godine i sad je četvorostruko povećana“, kaže Bojić.

Gradonačelnik Laktaša kaže da investitori kada dolaze u neku sredinu gledaju mnogo fakotra a, kako kaže, oni se svojski trude da ispune sve zahtjeve.

"Investitore prvo interesuju cijene zemljišta, lokacije, uslovi, infrastruktrua, snabdijevanje energijom. Bitan im je pristup gradske administracije - žele da su toplo dočekani, da imaju komunikaciju. Mi se trudimo da budemo fleksibilni i pristupačni, da brzo rješavamo svoje procedure“, rekao je Bojić.

Bojić kaže da ih investitori često hvale za brze procedure dobijanja dozvola.

"Građevinske dozvole se izdaju za jedan o pet dana. Regulacione planove izdajemo za četiri mjeseca, samo onoliko koliko je potrebno da se ispoštuju svi zakonski procesi“, rekao je Bojić.

Bojić kaže da je jedan od parametara koje investitori gledaju i kvalifikovana radna snaga.

"Zato smo krenuli u izgradnju Srednjoškolskog centra, uz podršku predsjendnika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske. Želimo da napravimo najmoderniji Srednjoškolski centar. Na Privrednom savjetu Grada Laktaši u kojem su svi najveći privredni subjekti, zanatlije konstatovali smo da je Srednjoškolski centar najbitnija stavka za dalji razoj Laktaša i privrednici su poručili da će pomoći u opremanju“, kaže Bojić i dodaje da je izrgradnja objekta počeka krajem prošle godine a da će prvi učenici u klupe sjesti u septembru 2025. godine kada se završe svi neophodni radovi i zaposli nastavni kadar i osoblje.

Bojić kaže i da se radi na proširivanju kapacitet u predškolskim ustanovama, odnosno u vrtićima.

"Povećali smo kapacitete vrtića u Laktašima. U Aleksandrovcu smo dodali jednu jasličku grupu. Veliko Blaško dobilo je svoj vrtić - to je jedan lijep objekat izgrađen uz podršku Vlade a grad je uložio sredstva i tu smo dobili 55 mjesta a u planu je proširivanje kapaciteta“, kaže on.

Kada je riječ o dodjeljivanju statusa Grada Laktašima da su građani tu vijest primili sa oduševljenjem a ističe i da to Laktašima donosinove mogućnosti.

"Dugoročni cilj nam je da formiramo Osnovni sud, da određeni fondovi dobiju status filijala - da građani mogu dosta administrativnih poslova završavati u Laktašima i tako dalje“, rekao je Bojić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.