Ljubiša Ćosić

"Istočno Sarajevo - strateški grad Srpske"

  • Izvor: SRNA
  • 16.09.2023. 18:04

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas da je ovaj grad, pored Banjaluke, strateški grad Republike Srpske, te da istorija naroda na ovom prostoru opredjeljuje način življenja, rasta i uzdizanja Istočnog Sarajeva.

"Imajući u vidu istoriju ovog naroda na ovom prostoru, ona opredjeljuje način življenja, rasta i uzdizanja Istočnog Sarajeva. Naša pozicija je takva da štiti narod Republike Srpske u dubini, a istovremeno pokazuje kako je Srpska vidljiva ovdje", naglasio je Ćosić na prijemu za zvanice iz Srbije i Crne Gore povodom obilježavanja Dana i slave grada Istočno Sarajevo - Svetog Petra Dabrobosanskog.

On je podsjetio da je u Sarajevu prije Odbrambeno-otadžbinskog rata živjelo oko 157.000 Srba, da se nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma desio egzodus 120.000 sarajevskih Srba, kao i da se jedan broj njih zadržao na ovom prostoru, tako da danas Istočno Sarajevo ima 65.000 stanovnika.

Sve spremno za kotlićijadu i

Sve spremno za kotlićijadu i "Krajišku Guču“: Prijavljeno 240 ekipa

Prema njegovim riječima, stradala su 4.222 vojnika Vojske Republike Srpske, oko 1.500 civila u tragičnom sukobu i podijeljenom gradu Sarajevu koji nije bio opkoljen, a u kojem su stradali svi narodi.

Ćosić je rekao da Srbi nikada neće pristati da nose hipoteku nekog naroda koji je bilo kome nažao učinio, te dodao da su se sarajevski Srbi 1992. godine povukli u dijelove grada gdje su bili većina i trudili se da ih očuvaju, bez težnje da osvajaju dijelove gdje su Bošnjaci bili većina.

On je naglasio da je Istočno Sarajevo lijepo uređen grad u kojem se čini sve da se svih njegovih šest opština urbanizuju i urbano povežu. On je istakao da grad udruženim snagama, i opštinskim, i gradskim, a uz podršku Vlade Republike Srpske, ulaže u infrastrukturu.

Ćosić je rekao da će se u narednom periodu dosta toga raditi u ovom gradu, kao i da svi njegovi stanovnici daju doprinos življenju i razvoju lokalnih zajednica.

Uhvatila muža sa ljubavnicom pa ih istukla palicom: Snimak postao viralan

Uhvatila muža sa ljubavnicom pa ih istukla palicom: Snimak postao viralan

"Iduće godine pravićemo na Palama zgradu Gradske uprave, koja će imati jednake nadležnosti kao ova koja se nalazi na području Istočnog Novog Sarajeva", rekao je Ćosić.

On je istakao zgradu Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu koja je u izgradnji, koncertnu dvoranu koja će biti sagrađena, te dodao da će uskoro početi i izgradnja memorijalnog spomen-kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva u 20. vijeku.

"U Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom stradalo je 7.000 civila sa prostora Sarajevsko-romanijske regije", naglasio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je Istočno Sarajevo treći grad po broju stanovnika u Republici Srpskoj, a površinom najveći, te dodao da ovaj grad ima jako dobar privatni sektor - poslije Banjaluke i Bijeljine ima najveći broj privrednih subjekata, najveći broj zaposlenih, privreda grada ostvaruje najveću dobit i okrenuta je turizmu, drvnom sektoru, trgovini.

Dodik o stenogramu: Njemačka misli da će kreditima kupiti slobodu i ukinuti Srpsku

Dodik o stenogramu: Njemačka misli da će kreditima kupiti slobodu i ukinuti Srpsku

On je poručio da pripada generaciji Srba koja neće dati na sebe, uz uvažavanje svih drugih.

Ćosić je napomenuo da se mlađe generacije uče da se ne smije stati na stranu Srbina koji je učinio nešto loše drugima, jer takve osobe brukaju svoj narod.

Ćosić je poručio predstavnicima Novog Sada, Herceg Novog, Nikšića, Plužina, Bijelog Polja, te Autonomne pokrajine Vojvodine da grad Istočno Sarajevo pruža priliku za saradnju kako na sportskom i kulturnom, tako i na privrednom planu.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novog Ivan Otović rekao je da je postojanje Istočnog Sarajeva jedna od najvećih pobjeda srpskog naroda u 20. vijeku.

Učenici škole iz Stričića proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Učenici škole iz Stričića proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

"Mi Srbi smo dobijali ratove, ali smo nažalost gubili u miru, zato je postojanje Istočnog Sarajeva jedan od pokazatelja da znamo kako da opstanemo, kako da se borimo i onda kada je teško i kada su mnogi mislili da će sarajevski Srbi otići negdje daleko", istakao je Otović.

On je podsjetio da je sa Istočnim Sarajevom prije tri godine potpisan sporazum o saradnji koji će u budućnosti biti unaprijeđen.

Otović je naglasio da je obaveza svih da u saradnji sa Istočnim Sarajevom jačaju veze, jer je postojanje ovog grada značajno za sve političke predstavnike srpskog naroda u okruženju.

"Zajedničkim snagama ćemo raditi na unapređenju naših odnosa", poručio je Otović.

Ćosić je sa zvanicama iz Srbije i Crne Gore razmijenio poklone.

Pratite nas i putem Vibera