Požara nikad manje

Hercegovinu zaobišla vatrena stihija

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2023. 19:19

Hercegovina je ove godine imala sreće pa je vatrena stihija zaobišla. Oni koji brinu o šumama na jugu zadovoljni. Ovo ljeto je kažu neuporedivo sa predhodnih nekoliko. Požara je nikad manje pa su i štete na minimumu.

"Ove godine imali smo samo tri požara što je onako je i pohvalno i dobro. Na području Trebinja smo imali dva požara  jedan u Trebinjskoj šumi drugi u Ljubomiru, otprilike opožarena površina je bila 34 hektara. Na području bileće jedan požar površina je bila 32 hektara. Znači ukupno 66 hektara", rekla je Branka Radmilović, direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje.

Samo prošle godine, broj požara je bio dvocifren, opožarena površina se mjerila hiljadama hektara, a štete su bile milionske. I vatrogasci su predahnuli. Neđo se sa vatrom bori 15 godina, lakše ljeto ne pamti.

"Koliko me sjećanje služi od 2014 ovo najkvalitetnija i najbolja godina za nas. Šta mislite šta je razlog da li su Hercegovci odgovorni ili je nešto drugo? Ja misli da su postali odgovorni a  Boga mi i prirodni uslovi su pogodovali. Bilo je kiše, ljeto je bilo kišno", rekao je Neđo Ćuk, zamjenik komadanta TBSJ Trebinje.

Prepolovila se i policijska evidencija.

"Za prvih devet mjeseci 2023 godine  evidentirano je osam požara dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 16 požara, tako da ako gledamo statistiku imamo smanjenje za 50%", rekla je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

I ono vatre što je bilo bilo je u niskom rastinju odnosno šiblju, preostala kvalitetna šuma je na sreću netaknuta. Vatrene stihije prošlih godina napravile su pravi katastrofu duž Hercegovine zato se svi nadaju da će ovaj period bez požara trajati što duže.

Pratite nas i putem Vibera