Udarna, narodna, legendarna

Obilježen dan 16. Krajiške motorizovane brigade

  • Izvor: ATV
  • 17.09.2023. 19:16

Udarna, narodna, legendarna – sve je to 16. Krajiška motorizovana brigada. Sigurno je da je zlatnim slovima ostala zapisana u istoriji Odbrambeno – otadžbinskog rata. Okupili su se i nakon 32. godine ponosni na svoje podvige i sve saborce. Od prvog dana na braniku otadžbine, ova brigada učestvovala je u brojnim bitkama proteklog rata i platila visoku cijenu.

"Bili smo spremni kada je počelo i živote davati za našu Republiku Srpsku", rekao je Radenko Grujičić.

"Ja sams a 24 godine otišao u rat. Sada imam 56. Znači, u tom periodu uložio sam svoju mladost, bio sam ranjen dva puta. Hvala Bogu, evo došao sam sa svojim saborcima da proslavim ovaj dan", rekao je Bogoljub Grmaš.

"Kada ide Brigada, idem i ja, nemam đe. Šta ću kući? Uhvate me i opet vode dalje. Nisam napuštao niđe svoju Brigadu od prvog dana do zadnjeg", rekao je Ranko Stanić.

Svoj ratni put su krenuli iz Mašića kod Gradiške. Tu je podignut spomenik u njihovu čast. 

"Ja mogu samo reći da je ovo bio jedan od onih dana kada možete za sebe reći ako ste tu bili negdje sa takvim ljudima da ste ponosni i srećni što živite u tom vremenu, bez obzira na sve one teškoće koje su iza vas", rekao je Nedeljko Madžar, rezervni potpukovnik Vojske Republike Srpske.

Ponose se ovim hrabrim borcima svi u Krajini. Zato je tu opredjeljenje da se baštini tradicija 16. brigade i da se ne da da ode u zaborav. Grad Gradiška je pokrenuo inicijativu za izgradnju spomen sobe. 

"Da ostane za sva vremena, ne samo uspomena, nego jedan temelj, jedan žig na veličinu i značaj 16. brigade, na veličinu i značaj borbe za slobodu, na veličinu i značaj stvaranja Republike Srpske, a s druge strane da se poklonimo i odamo poštu svima onima koji su uložili svoje najsvetije, a to su uložili živote", rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Kroz „Šesnaestu“ je prošlo oko 12.000 boraca. 437 je poginulo, oko 2.000 ranjeno.

Ratni put 16. Krajiške motorizovane brigade trajao je 1.727 dana. 

Slavna je ovo Brigada Vojske Republike Srpske koja je dala nemjerljiv doprinos i u operaciji „Koridor 92“.

Pratite nas i putem Vibera