Preliminarna istraživanja

Objavljeni rezultati istraživanja: Da li je Trgovska gora adekvatna lokacija za odlaganje otpada?

  • Izvor: RTRS
  • 05.03.2024. 12:09

Dosadašnji rezultati istraživanja koje je sprovedeno u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkim zavodom za geološka istraživanja, pokazali su da je Trgovska gora neadekvatna lokacija za odlaganje otpada.

Preliminarna istraživanja pokazuju da je na lokalitetu Trgovske gore prisutna prirodna radioaktivnost, što će biti važan argument da se to područje zaštiti od namjere Hrvatske da tamo odlaže radioaktivni otpad.

U narednom periodu biće formiran ekspertski tim koji bi detaljnim geološkim istraživanjima Hrvatskoj predstavio dokaze, koji potvrđuju da bi radioaktivni otpad ugrozio zdravlje stanovnika Republike Srpske.

Drljača za ATV: Treba nam prava argumentacija da Trgovska gora nije adekvatna lokacija

Drljača za ATV: Treba nam prava argumentacija da Trgovska gora nije adekvatna lokacija

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da će Republika Srpska i BiH argumentima i činjenicama uspjeti da natjeraju Hrvatsku da definitivno odustane od namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora uz granicu sa BiH.

Vipotnik je istakao da će istraživanja koja se sprovode na području Republike Srpske pomoći u dodatnoj argumentaciji da borba bude uspješna, te da su osim terenskih u planu i naučna istraživanja koja bi ukazala na ostale potencijalne prijetnje - sociološke, ekonomske, bezbjedonosne...

"Sa akademskom zajednicom tražimo najbolje formate da bi proveli ovakva istraživanja i vrlo brzo ćemo izaći sa jednim takvim projektom“, rekao je Vipotnik.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program