Jedinstvena manifestacija

Održana “Pitijada” u Šipovu

  • Izvor: RTRS
  • 31.07.2023. 15:05

U Šipovu je održana jedinstvena manifestacija na našim prostorima - "Pitijada".

Pita je zaštitni znak grada na obalama Plive i Јanje, a na centralnom trgu piti je podignut i spomenik. Šipovo je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Republici Srpskoj, gdje domaćinstva raspolažu sa čak 1.500 smještajnih mjesta.

Sir, meso, voće, povrće. Slane ili slatke. Nema nadjeva sa kojim se ne može spremiti pita, ali samo ako je domaćica vješta. Cijela smotra vještih domaćica organizovana je i ove godine na tradicionalnoj "Pitijadi" u Šipovu, jedinom mjestu koje je ovom jelu podiglo spomenik.

Za najukusniju izabrana je pita koju je ispekla Zora Grozdić, a najspretnije ruke u razvijanju jufke imala je Јovanka Piljić.

Pita sa sirom najčešće je predstavljena, ali bilo je i onih sa krompirom, mesom, tikvom, voćem.

"Pitijada" je održana u okviru Dana Šipova, koji su sadržajem obilježili cijeli jul. Organizator manifestacije je Turistička organizacija, a pokorovitelj opština Šipovo.

Čiste rijeke idealne za pecanje i netaknuta priroda u Šipovo privlače sve više turista. Trenutno je svih 1.500 ležajeva izdato do kraja godine, pa postoji potencijal za proširenje kapaciteta.

(Foto: RTRS)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.