Za sve poginule heroje

"Plamen sjećanja" iz Moskve stigao u Višegrad

  • Izvor: SRNA
  • 07.05.2024. 20:02

Predstavnik Sveruskog narodnog fronta Aleksej Aljohin predao je danas načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću "plamen sjećanja" koji simbolizuje sve poginule heroje u Drugom svjetskom ratu, a donesen je sa Groba neznanog junaka u Moskvi i položen na Spomenik ruskim dobrovoljcima u Višegradu.

Aljohin je rekao da Sveruski narodni front, povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, realizuje akciju "plamen sjećanja" u kojoj učestvuje 100 gradova iz Ruske Federacije i 14 iz drugih zemalja, a Višegrad je jedini grad u Republici Srpskoj obuhvaćen ovom akcijom i to već drugi put.

"Veoma je simbolično što smo u Višegradu na vaskršnju nedjelju jer sam Vaskrs, kao i Dan pobjede nad fašizmom, predstavlja pobjedu života nad smrću. Dužnost Srba i Rusa je da se sjećamo ovih događaja, a naša obaveza da ne dozvolimo da se nešto slično ponovi, zato smo tu", naveo je Aljohin.

Putin: Sami ćemo određivati sudbinu Rusije

Putin: Sami ćemo određivati sudbinu Rusije

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je danas odata počast ruskim dobrovoljcima, te izrazio zadovoljstvo što su predstavnici ruskog naroda opet u gradu na obalama Drine i Rzava.

"Zadovoljstvo je što je opština Višegrad jedina u Republici Srpskoj koja na ovaj način obilježava Dan pobjede nad fašizmom, a posebna čast je što će ovo biti tradicija koja će učvrstiti vezu dva naroda", istakao je Đurević.

Dodik: Opština Višegrad i dalje će imati podršku

Dodik: Opština Višegrad i dalje će imati podršku

Tokom boravka u Višegradu, delegacija Sveruskog narodnog fronta posjetila je Stari Brod – mjesto stradanja više od 6.000 Srba iz doline Krivaje, Romanijskog platoa i Gornjeg Podrinja, koje su pripadnici ustaške Crne legije pod komandom Jure Francetića zvjerski ubile u proljeće 1942. godine.

Sveruski narodni front realizuje patriotsku akciju "plamen sjećanja" koja se poklapa sa obilježavanjem 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, čija je svrha da prenese česticu vječne vatre, jednog od glavnih simbola sjećanja na poginule heroje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.