Urušen pješački most

Selo Polinje odsječeno od opštine

  • Izvor: ATV
  • 21.01.2023. 19:05

Dvadesetak porodica ostalo je odsječeno od ostatka opštine Rudo, kada se srušio pješački most. Vodostaj rijeke Lima je u laganom opadanju, ali to sada malo znači mještanima. Najveća briga im je da barem dobiju struju.

"Sa opštinom smo dogovorili, sa opštinskom vlasti, te smo iz Starog Rudog spojili struju. Sad trenutno je imamo, ali je opet u prekidu. Vidjećemo poslije šta ćemo i kako da pokušamo ponovo sa njima da to odrade, bar da imamo struju. Ako nemamo put, da imamo struju", kaže Nebojša Vuković, mještanin.

Stanovnici sada koriste alternativni pravac prema naselju Staro Rudo gdje je inače loš put zbog poplava, kao i dotrajalosti. 

"Uravo sam dobio informaciju da je uspostavljen alternativni putni pravac lijevom obalom Lima prema Mjesnoj zajednici Staro Rudo. Tako da je građanima uspostavljena komunikacija sa centrom opštine", kaže Mladen Rađen, načelnik odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Rudo i član opštinskog odbora za varedne situacije.

Republička uprava civilne zaštite je alarmirala i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

"Poslat je zahtjev od strane opštine prema Republičkoj upravi, a RU prema Oružanim snagama BiH, da vojska pokuša riješiti na neki način premoštavanje rijeke. Premostiti most je teško, jer ide od nekih 18 do 20 metara dužine, ali traži se neki drugi način, pa kada dobijemo odgovor vojske i tražiti neko drugo rješenje", kaže Željko Janković, glavni republički inspektor zaštite i spasavanja iz RUCZ.

Opštineske vlasti su trenutno nemoćne. Osim apela za pomoć, mogu jedino da procjenjuju materijalnu štetu. 

"Materijalne štete u ovom trenutku, što smo mi mogli da procijenimo iznosi više od 500.000KM. Nadamo se da ćemo zajedno sa Republičkim institucijama ubrzo uspjeti da obnovimo ovaj most kako bi opet bio u funkciji", kaže Jovica Vidaković, zamjenik načeknika opštine Rudo.

Zasad su i mještani i lokalne vlasti zagledani u nebo. Radovi na sanaciji mosta počeće tek kada to dozvole vremenski uslovi.

Tagovi:
  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina