Lažne optužbe

Stanovnici Han Pijeska i Sokoca: O čemu oni pričaju, kakvo naoružavanje?

  • Izvor: ATV
  • 25.04.2024. 21:01

Kakvo naoružavanje? Kakvo ratovanje? Ovako stanovnici Sokoca i Han Pijeska odgovaraju na poruke kojekakvih udruženja, nebitnih stranaka i pojedinih muslimanskih političara da se u njihovim opštinama neko priprema za sukobe. Imamo mi i svojih problema, kažu u Han Pijesku. Bavimo se svojim životima i ne pada nam na pamet nikakvo naoružavanje i ratovanje.

Еvo šta kažu građani Han Pijeska:

- Gluposti. To može da piše Slobodna Bosna ili neko takav, gluposti.

- Ma normalno, ovdje se ništa ne sprema.

- To su obične gluposti ako je to protureno u medije po meni nema od toga ništa. Novinar: Živite u Han Pijesku da li je ikada bilo neke priče o ovim stvarima? Ma ni pojma.

- Ja se ne naoružavam, ne znam o kome pričate.

Еvo šta kažu mještani Sokoca:

- Kome pada na pamet oružje? Imamo iskustva iz nesretnog rata. Svi su nastradali i jedni i drugi. Za šta?

- Nisam sine nikad čula. To je glupost. Ja samo znam za dobar mir i finu saradnju. Ja radim ovdje na pijaci, meni više dolazi muslimana nego Srba.

- Od toga nema ništa. To niko i ne pomišlja, to su gluposti. Ja ne znam ko to plasira, to su stvarno gluposti. Novinar: Vi živite u Sokocu, da li ste nekada čuli da neko o tome priča? Ma kažem ti nema ništa od toga to su čiste gluposti, ja ne znam kome to pada na pamet.

Izgleda da pada nekom bosansko bošnjačkom vijeću, savjetu, kako god da se zovu, Rami Isaku koji poziva na okupljanja ili Zukanu Helezu, osvjedočenom lažovu koji je ranije govorio o postojanju nekih kampova za obuku pa su ga demantovale sve nadležne institucije. Ali, s obzirom na to da za sramotu ne zna, laži nastavlja da širi. U Boračkim organizacijama Sokolac i Han Pijesak kažu da je takav narativ iz drugog entiteta opasan i pogrešan. 

"Šta je bilo prije 25-30 godina, to treba staviti u zaborav, gledati naprijed. Mi živimo u jednoj zajedničkoj državi koja po meni teško da ima perspektivu, ali niko se ne naoružava, niko nema namjeru da ratuje. Želimo mir, želimo prosperitet, želimo maksimalnu saradnju sa svim narodima koji žive na ovom prostoru“, kaže predsjednik Boračke organizacije Sokolac Ljubomir Еrić.

Zašto muslimani ovo rade, nikome nije jasno. U Han Pijesku sliježu ramenima. 

"Jedno malo mjesto kao što je Han Pijesak, pa su pronašli Han Pijesak da kažu da se ovdje neko naoružava, da je pojačano prisustvo SFOR-a. Kao što vidite, ovdje se sasvim normalno živi i radi. Nema SFOR-a, nema naoružanih, niko se ne naoružava, odavno nisam neku veću laž čuo“, kaže predsjednik Boračke organizacije Han Pijesak Savo Vlačić.

Vrijeme sukoba je daleko iza nas i to tamo treba da ostane, poručuje za ATV načelnik Han Pijeska. Slobodan Đurić poziva stanovništvo da ne nasjeda na provokacije, poput Helezovih. Život ide svojim tokom a navodi iz drugog entiteta su čista laž jer bezbjednosni izazovi o kojima oni pričaju, jednostavno, ne postoje.

Pratite nas i putem Vibera