Stranci umiješani o priču o litijumu

  • Izvor: ATV
  • 25.03.2024. 19:21

U Srpskoj ekološka katastrofa, u drugom entitetu istorijski razvojni projekti. Tako se ukratko može opisati odnos ekoloških udruženja prema eksploataciji ruda. Sve to dokazuje da iza svega stoji strani interes, kaže dobro obaviješten izvor ATV-a.

Dok se koncesije u Federaciji dijele bez odobrenja nadležnih institucija, ali uz snažne podsticaje američkog i britanskog ambasadora ili Kristijana Šmita, u Republici Srpskoj se i oni projekti koji bi značili razvoj malih lokalnih zajednica osuđuju kao ekološke bombe. 

Prema izvorima ATV-a, to se najbolje vidi u stvaranju takozvanih ekoloških grupa po Republici Srpskoj, poput Еko puta iz Bijeljine i Čuvara Majevice, kao i Fejsbuk grupe Reci ne rudniku litijuma u Loparama. 

Većina tih grupa su u direktnom kontaktu sa opozicionarima iz Srbije, poput Aleksandra Jovanovića Ćute, za kojeg se zna da je pod uticajem stranih obavještajnih službi. 

A cilj je jasan: stvoriti privid masovnosti skupova i velike podrške naroda. Međutim, njihov krajnji cilj nije borba za prirodna bogatstva, već upravo stavljanje tih bogatstava u ruke stranih kompanija. 

A to je moguće jedino promjenom aktuelne vlasti, kaže naš izvor. Upravo zato najsnažniju podršku tim ekološkim udruženjima u Srpskoj pružaju aktivisti i članovi opozicionih partija, a to su PDP, SDS, Lista za pravdu i redi Narodni front.  

Poznato je da organizovanje prevoza građana na razne eko-skupove nudi Milenko Ristić, predsjednik Opštinskog odbora PDP-a i predsjednik skupštine opštine Lopare. Poznat je i nagli zaokret načelnika Lopara SDS-ovog rade Savića, koji je od ubrzanog davanja ekoloških dozvola, postao najveći kritičar rudnika. 

Aktivisti navedenih stranaka, ali i radnici pojedinih medija iz Srpske, imaju redovne sastanke sa eko-udruženjima, kako bi se koordinisali svi javni skupovi. 

Ono što se krije od javnosti jeste da svi ovi pokreti žele samo jedno, da se priča o litijumu stavi van snage, ali samo dok se za to ne steknu drugi uslovi poput promjene vlasti, kako bi onda stranci nesmetano dobili sve potrebne uslove za eksploataciju i zaradu. 

Tako nešto je već na djelu u drugom entitetu, gdje britanske firme nesmetano dobijaju koncesije, a priče o imovini Republike Srpske samo su paravan za otimanje i upravljanje njenim prirodnim resursima. 

Stav aktuelnih vlasti Republike Srpske jeste da neće biti bilo kakvih radova ukoliko se procijeni da postoji šteta po stanovništvo, i ukoliko zarada ne ostaje u Republici Srpskoj. 


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?