Branko Koroman

"Unaprijediti saradnju nevladinog sektora i institucija vlasti“

  • Izvor: SRNA
  • 18.10.2023. 14:44

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman izjavio je danas na Palama da je potrebno unaprijediti saradnju javnog, privatnog i nevladinog sektora, jer se samo zajedničkim djelovanjem može odgovoriti na potrebe građana.

"Ono što ograničava institucije i javni sektor jeste određena nadležnost, a nevladine organizacije imaju regionalne i šire zadatke, tako da je to korektivni faktor i faktor približavanja jer su potrebe civilnog društva iste u svim djelatnostima", izjavio je Koroman novinarima na Palama gdje učestvuje na Trećoj regionalnoj konferenciji "Saradnja institucija, javnog i privatnog sektora i nevladinih organizacija".

On je rekao da Gradska uprava ima dobru saradnju sa nevladinim organizacijama i poručio da je veoma važno da nevladin sektor bude što jači.

"Imamo volontera iz UNDP-a koji radi na projektima u oblastima nevladinih organizacija tako da je sve transparentno, a upravo takav pristup je pokazatelj da želimo da unaprijedimo rad i odnos između javnog i civilnog društva", naveo je Koroman.

Iskoristio propust i domogao se pet besplatnih Tesli, ali i zatvora

Iskoristio propust i domogao se pet besplatnih Tesli, ali i zatvora

Sociolog i predsjednik Udruženja "Istina i pravda" Dušan Šehovac smatra da se nedovoljno pažnje posvećuje mogućnostima nevladinog sektora da radi stvari koje institucije vlasti ne rade, jer u svijetu nevladine organizacije stvaraju čak 30 odsto nacionalnog dohotka i učestvuju u svim važnim procesima koji se tiču građana i države.

"Kod nas u Republici Srpskoj to nije dovoljno potencirano i organizovano. Ova konferencija je početak stvaranja uslova da institucije vlasti prihvate nevladine organizacije kao partnera koji radi na ostvarivanju prava građana i određenih interesa - ekonomskih, socijalnih, političkih i vjerskih", rekao je Šehovac, koji je jedan od učesnika konferencije.

Batrić Šekara, izvrši direktor Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske koja je i organizator konferencije, rekao je da žele promovisati kulturu dijaloga između institucija, organizacija civilnog društva, javnog i privatnog sektora.

"Govorili smo o pozitivnim primjerima prakse, dostignućima, zajedničkom radu, ali i onome što nije pozitivno", naveo je Šekara i dodao da su predložili sporazum o saradnji institucija i civilnog društva u Srpskoj da bi taj okvir bio bolji i kvalitetniji.

Predsjednik Upravnog odbora Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske Milenko Dačević ocijenio je da je kontinuitet održavanja konferencije pokazatelj da ona ima istrajnost, dosljednost i ozbiljne društveno-političke efekte.

Podignuta optužnica za masakr u Mladenovcu, Blažiću prijeti 20 godina zatvora

Podignuta optužnica za masakr u Mladenovcu, Blažiću prijeti 20 godina zatvora

"Trudimo se da motivišemo sve zainteresovane partnere iz institucija sistema, te privatnog i nevladinog sektora da bi u integrisanoj energiji uspjeli realizovati određene ciljeve koje su postavili kao zajedničke", rekao je Dačević.

Cilj ovog skupa je jačanje demokratske kulture dijaloga i saradnje institucija vlasti i organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj, podsticanje razvoja civilnog društva i dobre uprave u Srpskoj sa željom da preuzmu odgovornost za utvrđivanje potreba i interesa građana i kreiranje javnih politika usmjerenih ka njihovoj realizaciji.

Organizator regionalne konferencije je Udruženje Mreža nevladinih organizacija Republike Srpske, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo i preduzeća "Grijanjeinvest".

U pratećem programu konferencije večeras će biti održana promocija knjige generala Dušana Kovačevića "Kako je počeo rat u BiH", nakon čega će biti otvorena izložba umjetničkih slika koje će biti poklonjene bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.