U junu ove godine

Andrić optužen za brutalno ubistvo Čerkezovića kod Brčkog

 • Izvor: ATV
 • 20.12.2023. 13:44

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Mirka Andrića (50) zbog sumnje da je 20. juna ove godine u Gornjem Zoviku, kod Brčkog, ubio Lovru Čerkezovića.

Pred brčanskim Osnovnim sudom, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, on je optužen da je u blizini planinarskog doma Sv. Bernard, u neuračunljivom stanju, nanio žrtvi više teških povreda usljed kojih je preminula.

Kako se navodi u optužnici, nakon što su se uz konzumiranje alkoholnih pića družili u kući žrtve, u susjednom naselju Boće, njih dvojica su Lovrinim automobilom došli do Bunarića, a u toku vožnje došlo je do verbalne prepirke i skretanja na šumski put u blizini planinskog doma Sveti Bernard. 

Detalji brutalnog ubistva kod Brčkog: Ubica žrtvu uhvatio za vrat i lupao mu glavu od zemlju

Detalji brutalnog ubistva kod Brčkog: Ubica žrtvu uhvatio za vrat i lupao mu glavu od zemlju

"Sumnja se da je, pošto su izašli iz vozila, Andrić uzeo podesan tvrdi predmet i snažno udario Lovru u predjelu donjeg dijela leđa, zbog čega je Lovro pao na zemlju, pa dok je oštećeni ležao na leđima, uhvatio ga objema rukama za vrat oštetivši mu funkciju disanja. Potom ga je podigao i bacio na zemlju tako da je žrtva vrhom tjemena glave pala na šumsko tlo, pri čemu je došlo do oštećenja moždine, a zatim do smrti žrtve“, navodi se u optužnici.

Prema istoj optužnici, Andrić je nakon toga beživotno tijelo traktorom odvezao u šumu udaljenu oko 1.300 metara, gdje je nekoliko dana kasnije, 24. juna, pronađeno.

Istog dana, 24. juna, Andrić je uhapšen, a da bi se osiguralo uspješno vođenje krivičnog postupka, odmah pošto je priveden i saslušan, Tužilaštvo je predložilo sudu da mu odredi pritvor. Prihvativši tužilački prijedlog, sud je Andriću izrekao ovu mjeru, pri čijem je izvršenju iz pritvorske jedinice ubrzo prebačen u Zavod za forenzičku psihijatriju ˝Sokolac˝. 

Oglasilo se Tužilaštvo o pronađenom tijelu: Muškarac ubijen

Oglasilo se Tužilaštvo o pronađenom tijelu: Muškarac ubijen

U međuvremenu, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH intenziviralo provođenje istrage, okončavši je 11. decembra podizanjem optužnice kojom ga tereti da je u neuračunljivom stanju počinio protivpravno djelo ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). 

Pošto je u cijelosti potvrdio optužnicu, sud je za 21. decembar zakazao ročište za produženje pritvora u ovom predmetu, nakon čega će se prema optuženom nastaviti provođenje posebnog krivičnog postupka. Naime, za ovo ubistvo Andrić je optužen kao lice sa zaostalim duševnim razvojem, hroničnim alkoholizmom sa organskim promjenama i akutnom alkoholisanošću, usljed čega je bio u stanju neuračunljivosti, kada nije mogao da shvati značaj svog djela i da upravlja postupcima.  


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

  'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Naša Srpska