Akcija u Sarajevu

Ko je Еdin Gačanin i kakve su njegove veze s Upravom policije FBiH

  • Izvor: ATV
  • 22.04.2024. 20:47

Visoki zvaničnici Uprave policije drugog entiteta uhapšeni su danas u Sarajevu.

Pripadnici SIPA i policija Kantona Sarajevo priveli su Mustafu Selmanovića, šefa specijale Uprave policije drugog entiteta.

Takođe, privedeno je još nekoliko pripadnika policije a svi se dovode u vezu sa narko kartelom Еdina Gačanina Tita.

Takođe, zbog veza sa narkokartelom ''Tito i Dino'' uhapšen je i poznati sarajevski biznismen Gordan Memija.

Zbog veza sa Gačaninom hapsilo se i u Mostaru a izvršeni su pretresi i u Zenici gdje je uhapšen direktor bolnice.

Do podne je uhapšeno više od 20 lica. Među onima koji su saslušani je i Vahidin Munjić, direktor Uprave policije drugog entiteta. Nije poznato da li je on zvanično priveden u okviru akcije.

Za one koji ne znaju, Еdin Gačanin Tito, šef narko kartela ‘’Tito i Dino’’, zajedno sa italijanskom Kamorom i irskom porodicom Kinahan, kontroliše kokainsko tržište Еvrope.

Kakve veze sa njim imaju pripadnici Uprave policije drugog entiteta?

Oni se dovode u vezu sa nabavkom uniformi za specijalne jedinice a prema pisanjima medija, specijala je čuvala Gačanina kada je, prije nekoliko godina, boravio u Sarajevu.

Tada je, u znak zahvalnosti za tu zaštitu, donirao skupocjenu opremu Specijalnoj policiji. Kakve veze sa Gačaninom ima uhapšeni biznismen?

On ga je, tada, dočekao na sarajevskom aerodromu a njegova firma je iznajmila automobile u kojima se vozio Gačanin sa pratnjom koju su, podsjećamo, činili pripadnici specijalne policije.

I ono što je možda izazvalo i najviše pažnje u posljednje vrijeme kada je Gačanin u pitanju su njegove veze sa Еlmedinom Konakoviće, ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH i liderom stranke ‘’Narod i pravda’’.

Mediji u drugom entitetu su pisali da se Konaković sastajao sa Gačaninom u Dubaiju u martu 2021, i da mu je, čak, bio na svadbi.

Takođe, pisalo se o raspakovanim porukama iz Skaj aplikacije u kojima se, pod šiframa, pominje nekoliko ljudi i šalju se njihovi brojevi pasoša, među tim tajnim imenima prepoznat je Konaković, objavljivali su mediji.

U porukama je pisalo da bi bilo dobro da u Dubai dođe sa suprugom koja je tada objavila i jednu fotografiju iz tog grada a u opisu napisala: “Mi smo tu, dok je tata na sastanku”.

To je, kasnije obrisano, pisali su brojni mediji.

Takođe, prenijeli su i da je uhapšeni biznismen koji je Gačaninu iznajmljivao auta, Konakovićev kum. Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara je to početkom godine sve demantovao na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Pratite nas i putem Vibera