Stipe Ringwald

Ovo je ubica iz Omiša - kriminalac sa stotinama prijava zbog droge i nasilja

  • 12.12.2019. 11:13

Stipe Ringwald, Šibenčanima itekako poznat lik koji je godinama punio novinske stupce, prvo zbog sportskih uspjeha na motociklističkim stazama, a kasnije zbog sukoba sa zakonom, uhapšen je jutros u Šibeniku zbog sumnje da je izvršio egzekuciju, odnosno ispalio najmanje šest hitaca u glavu 38-godišnjeg Karmelina Fistanića iz Piska 9. novembra ove godine u Omišu.

Uz Ringwalda, uhapšena su još dvojica muškaraca. Uhapšeni su Jerko Pirić za kojeg se smatra da je naručio ubistvo svog bivšeg poslovnog partnera te Vlado Zolota koji je, sumnjaju u policiji, pomogao organizovati likvidaciju, dok je Ringwald uhapšen u Šibeniku.

Poznati kriminalac sa 120 kaznenih prijava

Stipe Ringwald u Šibeniku je postao poznat još početkom devedesetih nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginula mlada djevojka, koja je ispala iz njegovog automobila. Tada se govorilo da ju je jednostavno ostavio na cesti, a ona se smrzla i umrla.

Još je nekoliko puta Ringwald preživljavao teške saobraćjne nesreće, a sredinom aprila 2004. godine svojom se Hondom punim gasom na šibenskom gradskom predjelu Vidici na semaforu zabio u Renault Clio koji mu je oduzeo prednost, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Svjedoci su tada tvrdili da je letio nekih 20-ak metara, a kad je obliven krvlju pao na asfalt, prvo što je upitao bilo je je li mu sve u redu s nogama i rukama, za glavu nije bilo bitno. Bio je svjestan da je vrlo lako mogao ostati invalid.

U policijskoj evidenciji nakupio je fascinantnih 120 kaznenih prijava.

Uhapšen s hašišom

U septembru 2004. godine uhapšen je na granici Španije i Francuske sa 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem decembra te godine francuski policajci su ga dopratili u Zagreb i predali Hrvatskoj.

Upao u stan djevojke i tukao je 45 minuta

U aprilu 2006. godine banuo je u stan tada 19-godišnje djevojke u Zagrebu, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom.

To je trajalo oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: "Ubiću te, izdala si me..."

Sukob na hvarskoj rivi

Široj javnosti postao je poznat u slučaju sukoba na hvarskoj rivi u kojem su u ljeto 2006. godine dvojica tamnoputih Britanaca izvukla deblji kraj. Splitskog hirurga Hrvoja Tomasovića i Karlu Krnetu, djevojku Stipe Ringwalda, teretili su za učetsvovanje u tučni s naročito teškim povredama. Kako se vještačenjem utvrdilo da Britanci nisu zadobili naročito teške povrede, nije više bilo elemenata za kazneni progon. 

Tomasović je od početka tvrdio da je nedužan i da je samo razdvajao sukobljene strane. Sudija splitskog Županijskog suda nije imala razumijevanja za njegove argumente, čak ga je strpala u pritvor. Tomasović je prespavao vikend u zatvoru, a onda ga je po žalbi Vanraspravno vijeće pustilo na slobodu.

Slučaj je imao vrlo jak medijski odjek, između ostalog, i zato što je iniciran s najvišeg vrha. Tadašnji britanski premijer Toni Bler požalio se Ivi Sanaderu kako u Hrvatskoj njihovim turistima otkidaju uši.

2012. godine Ringwald je osuđen na splitskom Opštinskom sudu nepravosnažno na pola godine zatvora zbog nanošenja teških povreda.

Pao sa 100 grama marihuane i 5 grama heroina

2009. godine Ringwalda i njegovu grupu - u kojoj su još bili i Jure Rađa Juka (26), Ivica Alebić (38), obojica iz Splita, Mario Puhjera (29) s ostrva Mljeta i prebivalištem u Zadru i Vice Mihaljević (28) iz Šibenika te još jedan Splićanin koji je u bijegu - zadarski su narko policajci više mjeseci pratili i nadzirali, da bi naposljetku, nakon pokušaja bijega, pali sa 100 grama marihuane i pet grama heroina.

2012. godine u ponovljenom je suđenju na splitskom Županijskom sudu osuđen na pet godina i četiri mjeseca zbog dilanja 4,6 kilograma marihuane vrijedne 240.000 kuna. 

On i majka tužili Hrvatsku i izgubili

Evropski sud za ljudska prava odbacio je u februaru ove godine tužbu Ringwalda koji je tvrdio da mu je država, zbog neprimjerenih policijskih izjava prije presude, povrijedila presumpciju nevinosti te pravo na pošteno suđenje i poštovanje njihovog privatnog života.

Pravdu u Strazburu zatražio je zajedno s majkom koja je uhapšena kada je u njenoj kući zaplijenjena pošiljka od pet kilograma marihuane zbog koje su na kraju i osuđeni na zatvorske kazne.

 

Tvrdio da je povrijeđena presumpcija nevinosti

Suđenju je prethodila kriminalistička istraga, u kojoj su korištene tajne mjere praćenja i snimanja telefonskih razgovora, a Ringwald je na suđenju prigovarao da mu je povrijeđena presumpcija nevinosti jer su policajci prije pokretanja kaznenog postupka novinarima izjavili da su uhapšeni krivi za preprodaju droge.

Odlučujući o takvom prigovoru, Vrhovni sud je utvrdio da su policajci zaista dali neprimjerene izjave medijima, koje su bile protivne načelu presumpcije nevinosti, ali je Vrhovni sud utvrdio da takve izjave nisu uticale na pošteno suđenje.

Europski sud je, odlučujući o njihovim prigovorima, utvrdio da "niti prvi tužilac, a niti drugi tužilac nisu iscrpili sva pravna sredstva prije nego što su podnijeli svoje tužbe Sudu zbog povrede načela presumpcije nevinosti", saopštio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strazburu.

Pojašnjavaju da Ringwald nije podnio tužbu radi naknade štete nadležnom hrvatskom sudu, koju je, prema mišljenju Strazbura, trebao podnijeti temeljem presude Vrhovnog suda u kojoj je utvrđena povreda ustavnog načela presumpcije nevinosti.

Vesna Ringwald, s druge strane, ni pred splitskim, a kasnije ni Vrhovnim sudom nije prigovorila zbog povrede presumpcije nevinosti pa je Evropski sud za ljudska prava njihove tužbe odbacio.

Ringwaldi su prigovarali i da su njihovi telefonski razgovori nadzirani temeljem nedovoljno obrazloženih sudskih naloga, ali sud ni te prigovore nije prihvatio.

Bio je i zvijezda muzičkog spota

Bio je glavna zvijezda video spota za pjesmu 'Lova' šibenske grupe K-15

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.