Tužilaštvo BiH

Sarajlije optužene za krijumčarenje više od 150 migranata

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Naima Džaferovića (48) iz Sarajeva i još četiri osobe kojom se terete da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili više od 150 ilegalnih migranata.

Osim Džaferovića optuženi su još i Muamer Velić (51), Kenan Muslić (45), Ahmet Kulović (67) i Adis Šaković (44) svi iz Sarajeva.

”Optuženi se terete da su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe za krijumčarenje ljudi, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njima poznatim organizatorima krijumčarenja osoba u inostranstvu, u periodu 2023. godine, u više navrata, vršili prihvat i omogućavali boravak krijumčarenih lica u BiH”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Pojašnjava se da su optuženi u graničnim pojasima Srbije i Crne Gore preuzimali migrante koji su prokrijumčareni u BiH, nakon čega su ih krijumčarili na područje Bratunca, Goražda i Čajnica.

”Preuzimali su i migrante koji su čamcima prelazili rijeku Drinu i vršili njihov prevoz na područje Sarajeva i Goražda, gdje su ih smještali sve do organizovanja njihovog daljeg krijumčarenja za Hrvatsku i dalje prema zemljama Еvropske unije do krajnjih destinacija. Prema prikupljenim podacima, optuženi su na ovaj način izvršili krijumčarenje najmanje 150 ilegalnih migranata, te na taj način za sebe i druge osobe ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist”, navodi Tužilaštvo BiH.

Dodaju da su policijski službenici u više navrata zatekli optužene u izvršenju krivičnih djela. Džaferović je prilikom krijumčarenje četiri državljana Pakistana, Avganistana i Indije na području Gradiške, otkriven i spriječen od strane SIPA-e.

Kulović se, između ostalog, tereti da je vršio prihvat i smjestaj četiri krijumčarena lica, državljana Pakistana u kući u Goraždu, a koje su prilikom pretresa pronasli pripadnici SIPA-e Šakovića je Granična policija BiH zatekla prilikom prihvata šest državljana Pakistana na području Čajniča u blizini državne granice. Velić se tereti i da je neovlašteno posjedovao marihuanu koja je kod njega pronađena prilikom pretresa u Sarajevu.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje


Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina