Zapadni Balkan najveći izvor

Tržište kanabisa obara rekorde: Godišnja vrijednost dostiže 11,4 milijarde evra

Ilegalno tržište kanabisa (marihuane) najveće je tržište droge u Еvropi i procjenjuje se da godišnje dostiže vrijednost od čak 11,4 milijarde evra!

To se navodi u najnovijoj analizi koju su objavili Еvropol i Еvropski centar za praćenje narkotika i narkomanije (ЕMCDDA). U analizi se navodi da se kanabis uglavnom uzgaja na lokalnom nivou.

"Izvor je i dalje region Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija), iako manje nego u prošlosti. Neki proizvodi od kanabisa, uključujući biljke, sada se u Еvropsku uniju krijumčare iz Sjeverne Amerike. Kada je u pitanju smola kanabisa (hašiš), Maroko je i dalje najveći dobavljač Еvropi, ali postoje znakovi da proizvodnja raste unutar ЕU", navodi se u analizi.

Pojašnjava se da proizvodi od kanabisa postaju sve snažniji i raznolikiji, a da jačanje saradnje između kriminalnih grupa predstavlja nove bezbjednosne rizike u Еvropi.

Analiza opisuje ilegalno evropsko tržište proizvoda kanabisa, od proizvodnje, trgovine, distribucije i same upotrebe. Detaljno se opisuju procesi, načini, te uloga kriminalnih organizacija u svim nivoima tržišta.

"Najnovije procjene ukazuju da je oko 22,6 miliona odraslih u Еvropskoj uniji (od 15 do 64 godine starosti) koristilo kanabis u prošloj godini. U 2021. godini zaplijenjene količine osušenog kanabisa i hašiša dostigle su svoj najveći nivo u posljednjoj deceniji i to 256 tona, odnosno 816 tona. Presretnuto je i preko 4,3 miliona biljaka", navodi Еvropol.

Najnoviji podaci otkrivaju i značajan rast snage proizvoda od kanabisa. Između 2011. i 2021. godine snaga osušene biljke kanabisa porasla je za oko 57%, a smole za gotovo 200%, povećavajući i dodatne zdravstvene probleme za korisnike.

Dok klasična "trava" i smola kanabisa i dalje dominiraju tržištem, u analizi se navodi da proizvodi od kanabisa postaju sve raznovrsniji i dostupni su u mnogim oblicima. To uključuje ulja, razne ekstrakte i koncetrate, proizvode za elektronske cigarete i slično. Neki od tih proizvoda predstavljaju visoki rizik za zdravlje korisnika zbog visoke koncentracije THC-a.

U analizi se navodi da trgovina kanabisom u Еvropi uključuje širok spektar mreža, koju čine kriminalci iz ЕU, ali i van nje. Ove mreže su veoma kooperativne, posebno na nivou veleprodaje, dijeljenja resursa, izgradnje partnerstva i pružanja uslugua od proizvodnje do distribucije.

"Pojedine kriminalne mreže djeluju kao pružaoci usluga trgovcima kabanisom. Primjeri ukazuju da postoje mreže specijalizovane sa snabdijevanje brodova za trgovinu kanabisom, dok drugi pružaju usluge dronovima i helikopterima. Metode koje se koriste za krijumčarenje takođe su raznolike, ukazujuću koliko su kriminalci lako prilagodljivi. Pored tradicionalnog prevoza, za transport su koristili i polu podvodna plovila, koja su zaplijenjena u pojedinim istragama", navodi se, između ostalog, u analizi.


Pratite nas i putem Vibera