Zbog zloupotrebe položaja i odavanja tajnih podataka

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Dragana Mektića

  • 05.04.2019. 14:19

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo je sprovođenje istrage protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

"U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost bit obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH nakon informacije od 3. aprila 2019. godine, Tužilaštvo BiH informiše javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

"Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlaštenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te na kraju dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za bezbjednost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zaključili su da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti i da će predmet narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.