SIPA

Uhapšeni državljani Avganistana zbog otmice i ubistva

Policijski službenici SIPA uhapsili su četiri osobe, državljane Avganistana, osumnjičene za učešće u otmici državljana Švajcarske i Irana koji su uz plaćanje otkupa u iznosu od 18.000 evra pušteni na slobodu.

Kako navode u SIPA otmica je organizovana u inostranstvu, a potom su četvorica osumnjičenih tražili otkup za tri kidnapovane osobe, koji je plaćen van BiH.

”Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala otete osobe, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedno lice završilo na bolničkom liječenju”, saopštila je SIPA.

Dodaju da se jedan od četvorice uhapšenih dovodi u vezu sa ubistvom migranta koje je uoči Nove godine počinjeno u Imigracionom centru Lipa u Bihaću. Zločin se dogodio 31. decembra, a žrtva je izbodena nožem i usljed povreda je podlegla u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

”Akcija je sprovedena zbog osnovane sumnje da je grupa sa područja Avganistana počinila krivična djela organizovani kriminal, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi po Krivičnom zakonu BiH. Takođe osumnjičeni su za otmicu po Krivičnom zakonu FBiH, kao i druga teška krivična djela za koje se sumnja da su počinili”, navode u SIPA.

Naglašavaju da je uhapšena četvorka sprovedena u službene prostorije SIPA gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

”Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švajcarske, kao i sa Еvropolom i Interpolom BiH”, dodaju u SIPA.


Pratite nas i putem Vibera