Stotine kilograma marihuane

Veliki broj policijskih akcija na suzbijanju trgovine narkoticima

  • 26.07.2019. 18:55

Dobro kamuflirana laboratorija za proizvodnju droge, tajni prolaz koji vodi do tri velike hale sa profesionalnom opremom, stotine kilograma marihuane.

sve to otkriveno je u akciji "Ris" koju su sproveli Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu. Akcija je sporovedena na području Srpca. Nezvanično,  uhapšeni su otac i sin Radislav i Saša Narančić. Osim droge, pronađen je i novac, razne vrste oružja i municije, mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, potvrđeno je iz SIPA-e. Pretresi stambenih i poslovnih objekata na području Srpca, vrše se i dalje .

Da je proizvodnja i promet opojnim  drogama u posljednje vrijeme čest porodični biznis, dokaz su i nedavna hapšenja u Trebinju. Plantažu marihuane uzgajali su stric i bratić. A policija je tada  zaplijenila 60 stabljika maruhuane. Samo tri dana ranije, pripadnici Uprave za teški i organizovani kriminalitet u Trnu su pronašli dvije laboratorije za proizvodnju skanka. Zatečeno je oko 1000 komada trske za proizvodnju te droge a uhapšena su četiri lica.

Pune ruke posla imala je policija tokom cijelog juna i jula. Epilog operativnih akcija “Jug 1”, “Teatar”, “Klub”, Klub 2”, je 25 uhapšenih.

“Priprema svih ovih operativnih akcija trajala je više mjeseci, policijski službenici su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, preduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a sve sa ciljem otkrivanja i razbijanja organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile neovlašćenom prodajom i proizvodnjom opojnih droga”, kaže Danica Gnjatović, portparol MUP-a Republike Srpske.

U akcijama MUP-a Republike Srpske u prvih šest mjeseci najviše je zaplijenjeno marihuane - gotovo 350 kilograma, zatim nešto više od četiri kilograma hašiša. Oduzeto je skoro dva kilograma kokaina, i kilogram i po spida. Kada je riječ o banjalučkoj policijskoj upravi, za pola godine dokumentovali su 21 krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

“Podneseno je 66 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, oduzet je 37,5 kg marihuane, 1,5 kg kokaina, i određena količina spida”, kaže Jovan Stojičić načelnik Sektora kriminalističke policije PU BL.

Krijumčarima droge  nisu problem  granice. Juče  je u međunarodnoj policijskoj akciji “Familija” osujećena trgovina veće količine narkotika. Akcija je usmjerena na globalne krijumčare kokainom, a u akciji su učestvovale švajcarska, češka, srpska, hrvatska, italijanska, ali i policija Hong Konga. Uhapšeno je 16 osoba, zaplijenjena tona kokaina i dva miliona evra.