Narušena kupovna moć potrošača

Crno im se piše: Velika Britanija ušla u recesiju!

  • 15.02.2024. 19:41

Britanska privreda ušla je u tehničku recesiju u drugoj polovini 2023. godine nakon što je u periodu od oktobra do decembra pala za 0,3 odsto više nego što se očekivalo, a takođe i za 0,1 odsto između jula i septembra, prenio je "Rojters" zvanične podatke.

Britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) izvjestila je da je privredna proizvodnja pala za 0,1 odsto na mjesečnom nivou u decembru.

S tim u vezi, Banka Еngleske je prokomentarisala da očekuje oporavak njene ekonomije 2024. godine.

Takva recesija bi mogla da motiviše Banku Еngleske da ranije smanji kamatne stope i na taj način učini zaduživanje nešto jeftinijim, sugeriše "Skaj njuz".

Britanski mediji navode da nepovoljan rast predstavljaće nepovoljne okolnosti za premijera Rišija Sunaka u njegovim pokušajima da privuče birače pred nacionalne izbore zakazane za kraj 2024. godine.

U tom kontekstu, kupovna moć britanskih potrošača je narušena povećanim troškovima života, visokom inflacijom i skupim računima za električnu energiju.

Komentarišući objavljivanje podataka, britanski kancelar Džeremi Hant je rekao da je "visoka inflacija najveća prepreka rastu", prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera