Tema dana

Milija Vojinović za ATV: ABA liga prepoznatljiva u Еvropi

  • Izvor: ATV
  • 23.10.2023. 20:07

Nova sezona ABA lige je u toku, ekipe se bore za što bolje pozicije, a o aktuelnim dešavanjima u regionalnom takmičenju za ATV je govorio sportski direktor Milija Vojinović.

Gostujući u Temi dana ATV-a poručio je da klubovi koji igraju ABA ligu, igraju važnu ulogu i u evropskim takmičenjima. 

"Imamo ugovor sa Еvroligom da naš šampion igra u elitnom takmičenju sve do 2025. godine, samim tim to nam prestavlja zadovoljstvo, ali i obavezuje klubove da ostvaruju dobre rezultate. Osim toga, imamo i predstavnike u Еvrokupu, a imamo i dobru komunikaciju sa FIBA Ligom šampiona koju nam je u velikoj mjeri obezbijedila Igokea. Skoro pola timova nam igra evropska takmičenja i to daje na kvalitetu i značaju ABA lige", poručio je Vojinović. 

Sezona je uveliko u toku, a kao glavni favoriti izdvajaju se Crvena zvezda i Partizan.

Vojinović poručuje da svi timovi moraju da opravdaju ulogu favorita i na terenu. 

"ABA ligu smo počeli Superkupom u Podgorici. Imajući u vidu i turnir povodom 50. rođendana KK Igokea, reklo bi se da je sezona više odmakla nego što izgleda. Ne bih se bavio prognozama koji su klubovi favoriti, ali siguran sam da će svi imati napornu sezonu i težak zadatak da zabilježe sve pobjede koje su planirali da ostvare", rekao je Vojinović. 

Prošle sezone je dosta bure u regionalnom takmičenju privukao kalendar odigravanja utakmica u plej-ofu. 

"Mi smo i prošle sezone, kao i ove, u julu ili avgustu usvojili kalendar takmičenja. Prošle sezone smo imali okolnost koja nas raduje, a to je plasman Partizana u plej-of Еvrolige. Izašli smo im u susret, odližili smo im utakmice plej-ofa ABA lige. Prošle sezone smo po prvi put imali osam predstavnika u plej-ofu i nismo jedina liga koja je izašla u susret svom klubu. To su uradili i predstavnici izraelske, grčke i francuske lige. Jedina liga koja je sinhronizovano igrala evropu i domaće takmičenje je španska. Što se tiče ove sezone na Skupštini smo donijeli odluku da će naši klubovi koji, i ako budu igrali plej-of, igrati paralelno i domaće takmičenje. Nadamo se da ćemo doći u tu situaciju, možda će to da bude opterećenje za klubove, ali imajući u vidu da su dobro organizaovani, da imaju široke rostere, oni će to sigurno moći da iznesu", izjavio je Vojinović. 

Pred početak sezone u kalendar je vraćen i ABA Superkup. Vojinović kaže da je i ovo takmičenje od velikog značaja za ekipe. 

"Superkup tri godine nije bio održavan zbog pandemije koja je iza nas i zbog problema sa kalendarom jer su održavana svjetska i evropska prvenstva. Ove godine Mundobasket je završen nešto ranije, tako da nam se otvorio prostor da možemo da organizujemo Superkup. Bilo je to snažno takmičenje, ekipe su se maksimalno borile za trofej. Ovogodišnji Superkup biće model i za neke naredne, a nadam se da će svaka sljedeća sezona početi ovim takmičenjem", kaže Vojinović. 

Počela je i nova sezona ABA 2 lige. Prvi turnir odigran je u Subotici, a Vojinović naglašava bitnu novinu. 

"Ove sezone neće biti igran završni turnir 'fajnal-ejt' nego će se igrati plej-of na dvije utakmice, na takozvani zbirni rezultat kod kuće i u gostima, tako da će oni koji izbore plasman u završnicu moći da igraju pred svojom publikom. Generalno, s obzirom da ekipe koje igraju ABA 2 igraju i nacionalna prvenstva, sistem takmičenja koji je četvrtu godinu u turnirskom sistemu je najadekvatniji i on je olakšavajuća okolnost za klubove koji igraju. Odigran je prvi turnir, ispred nas su nova četiri i nadamo se dobroj sezoni", zaključio je Vojinović. 

Pratite nas i putem Vibera