MCP

Do Badnjeg dana plan odbrane hramova

  • 28.12.2019. 09:50

Unutar gradova treba da se organizuju sveštenici i vjernici. Iz EK su ukazali na “važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu”, kazali su iz MCP-a.

Mitropolija crnogorsko-primorska do Badnjeg dana napraviće strategiju odbrane hramova, nakon što je u Skupštini usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja čijom primjenom bi mogla biti dovedena u pitanje imovina Mitropolije.

“Unutar gradova treba da se organizuju sveštenici, hramovi u kojima služe i vjernici. Do Badnjeg dana znaće se sve”, rečeno je iz MCP-a.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je neposredno nakon usvajanja zakona, u noći između četvrtka i petka, pozvao vjernike da se u mjestima u kojima stanuju formiraju “odbori i bratstva za odbranu svetinja”.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero ukazala je na “važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu”, navodeći da su upoznati sa tim da je Skupština usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Demokratski front će buduće aktivnosti usklađivati sa MCP, a njegovi potezi zavisiće i od stava Državnog tužilaštva koje je pokrenulo postupak protiv trojice poslanika tog saveza Milana Kneževića, Andrije Mandića i Miluna Zogovića.

Opozicija osudila hapšenje i način izglasavanja, vlast poslanike DF-a

Većina partija osudila je juče događaje u Skupštini, ali su ih različito ocijenili. Vladajuća koalicija je osudila incident u skupštinskoj sali koji su izazvali poslanici Demokratskog fronta, dok je opozicija negativno komentarisla usvajanje zakona i hapšenje njihovih kolega. Lider Demosa Miodrag Lekić poručio je da ne bi bilo dobro da suština i način izglasavanja Zakona o slobodi vjerospovijesti ostane “u sjenci incidenta koji je za osudu, iako planski izazivan od strane vlasti”.

DPS je naveo da su “oni pod izgovorom odbrane SPC i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori” izabrali ucjene i nasilje za postizanje ciljeva. “U pokušaju da primitivizmom, agresijom, mržnjom i ratničkom retorikom unize crnogorske institucije, i blokiraju donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U stvari, zajedno sa SPC u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, pokazali su se kao istorijski prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma”, istakli su iz DPS-a.

Socijaldemokrate su najoštrije osudile “primitivizam” i “junačko” ponašanje poslanika DF-a koji su skupili svu snagu kako bi “savladali par skupštinskih mikrofona”.

Predsjednik SD-a Ivan Brajović predsjedavao je parlamentom u trenutku incidenta, kada su poslanici DF-a pokidalio tehniku sa stola predsjedavajućeg.

“Najoštrije osuđujemo i pozive „ratnim“ drugovima, očekujući da će nadležni organi, shodno svojim ovlašćenjima, i po ovom pitanju preduzeti odgovarajuće mjere i radnje. Nevjerovatno zvuči da u osvit 2020. u Crnoj Gori postoje ljudi koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka i oružane pobune. Izgleda da sljedbenicima politike krvi i tla nije bilo dovoljno zla i stradanja u periodu raspada SFRJ”, podsjeća SD.

Bošnjačka stranka osudila je, kako se navodi, ratnohušačke pozive koji su upućeni iz skupštinskih klupa i zatražila od institucija da obezbijede mir i sigurnost za sve građane.

“Poslanici, kao legitimni predstavnici građana, dužni su da poštuju zakone Crne Gore. Zato, podrška institucijama u dosljednoj primjeni zakona i propisa, da se zakon primijeni dosljedno na sve, pa i na poslanike”, navodi se u saopštenju.

BS je podržala usvojena zakonska rješenja i navela da vjeruju da će se kroz dalju proceduru i drugim propisima, raditi na njihovom unapređivanju.

Šćekić: Pravoslavci tužni zbog diskiminirajućeg zakona

Demokratska Crna Gora osudila je “nasilinički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”. Navode da je to kukavičko postupanje crnogorskih vlasti u svim fazama dana, neustavno i nezakonito hapšenje i pritvaranje građana i poslanika, kao i izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje i netrpeljivosti”.

Predsjednik partije Aleksa Bečić izjavio je da se “gnuša saznanja da je primijenjena sila i prema sveštenstvu i monaštvu, a posebno prema jednom od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika, episkopu Metodiju”. Odbornici Demokrata u SO Golubovci napustili su juče sjednicu u znak revolta što je policija prethodne noći hapsila građane u blizini Aerodroma Golubovci.

Socijalistička narodna partija tekođe je osudila napad na vladiku Metodija i vjernike, ali i hapšenje poslanika DF-a. “U znak solidarnosti sa opozicionim kolegama, koji se nalaze u pritvoru i zbog svega rečenog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, SNP CG otkazuje redovne prednovogodišnje aktivnosti u svojim opštinskim odborima”, navela je ta partija u saopštenju.

(Izvor: Vijesti.me)