Crna Gora

Donesen plan upravljanja u kriznim situacijama u slučaju pojave afričke kuge svinja

  • Izvor: SRNA
  • 25.01.2024. 06:00

Vlada Crne Gore donijela je na sjednici Plan upravljanja u kriznim situacijama u slučaju pojave afričke kuge svinja.

Glavni cilj donošenja Kriznog plana je smanjivanje rizika i opasnosti od pojave afričke kuge kod domaćih i divljih svinja radi sprečavanje unosa virusa afričke kuge svinja i stvaranje uslova za nesmetan promet svinja i proizvoda od svinjskog mesa, saopšteno je nakon sjednice Vlade u Podgorice.

Plan će omogućiti efikasno sprovođenje propisanih mjera, brzu i koordinisanu mobilizaciju svih predviđenih resursa.

Predviđeno je da se u slučaju izbijanja bolesti primjenjuju mjere eutanazije oboljelih svinja na gazdinstvu, određivanje zaraženog i ugroženog područja sa vrlo rigoroznim mjerama - zabrana kretanja i prometa životinja i proizvoda životinjskog porijekla van ovih područja u najkraćem trajanju od 45 dana, dezinfekcija, dezinsekcija, kontrola kretanja ljudi i vozila i druge mjere.

Propisano je i da vlasniku svinja kojem su uginule ili koje su eutanazirane zbog sprovođenja naređenih mjera, kao i za stvari i sirovine koje su oštećene ili uništene tom prilikom, pripadne naknada štete u visini tržišne vrijednosti u trenutku izvršenja mjere.

Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja, u slučaju pojave bolesti, sprovodiće državni organi, organizacije i veterinarska služba preko Operativnog štaba, odnosno opštinskih timova koji se formiraju na lokalnom nivou, saopšteno je iz Vlade.

Pratite nas i putem Vibera