Episkop Joanikije: Njegovati vrijednosti koje je zavještao Sveti Sava

  • 27.01.2020. 20:53

Srbi su kroz sva burna vremena istorije njegovali duhovne i kulturne vrijednosti koje im je zavještao Sveti Sava, istakao je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljanski-nikšićki Joanikije, blagosiljajući večeras Svetosavsku akademiju u Bijelom Polju.

"Tako smo utvrđivali svoje jedinstvo zasnovano na Jevanđelju i izgrađivali prepoznatljivi srpski identitet. I danas, okupljeni oko naših svetinja i svetitelja, slijedimo zapovijesti Svetog Save da, čuvajući čistotu i ljepotu svete pravoslavne vjere, udostojimo se zvanja vjernih sinova i kćeri Oca našega nebeskoga", rekao je vladika Joanikije.

Episkop je naglasio da se proslavljajući Savindan istovremeno proslavlja osam vijekova od krunisanja po pravoslavnom obredu kralja Stefana Prvovjenčanog, koga je Sveti Sava vjenčao na kraljevstvo u manastiru Žiča 1220. godine.

"Prije osam vijekova mi smo sa punim dostojanstvom ušli u zajednicu prosvećenih pravoslavnih naroda i uglednih država tadašnjeg civilizovanog svijeta. Kada se osvrnemo unazad na protekle vijekove divimo se stvaralačkoj energiji kojom nas je osjenio Sveti Sava, a koja je podigla svetitelje, mudrace, velike ljude od znanja i pera, vitezove Hristovog krsta i rodoljublja od Kosova do Mojkovca i Kajmakčalana, od Jasenovca do mučeničkih Košara", naglasio je vladika Joanikije.

Na Svetosavkoj akademiji u Bijelom Polju izveden je bogat duhovno kulturni program u kojem su učestvovali crkveni horovi, dramski umjetnici, narodni guslari i djeca iz škola vjeronauke.