ICSID

Hrvatska izgubila spor s MOL-om, mora da plati između 250 i 300 miliona dolara

  • Izvor: Večernji.hr
  • 06.07.2022. 09:23

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a u Međunarodnom centru za rješavanje investiconih sporova u Vašingtonu (ICSID).

Mađarski naftni div je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obaveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju i iz amandamana, piše "Večernji list".

Dalje navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da će Hrvatska morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. Inicijalno, MOL je tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara.

Pali su argumenti Hrvatske o koruptivnim radnjama i isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamjenu za upravljačka prava MOL-a u Ini i izdvajanju gasnog biznisa, piše ovaj list, i podsjeća da je u Hrvatskoj, zbog navedenih radnji, pravosnažno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.

Sanader je dobio kaznu od šest godina, a šef MOL-a, Žolt Hernadi, osuđen je na dvije godine zatvorske kazne.

MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu pokrenuo 26. novembra 2013. godine, a kao razlog je tada naveo "kršenje određenih obaveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj".

Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodne advokatske kancelarije Veil, Gotshal & Manges, u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji.

MOL smatra da hrvatska vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih amandmana na koje se obavezala početkom 2009. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i otkupljivati cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju gasa po tržišnim cijenama, u periodu od 15 godina, piše u tekstu.

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program