Hrvatska turistička zajednica tužila britanskog novinara: Poigrao im se sa sloganom

  • 12.04.2021. 18:03

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) podigla je dvije tužbe protiv britanskog novinara i blogera Pola Bredberija i od njega traže odštetu od oko 13.200 evra.

Bredberi, koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, je pokretač portala Total Croatia News i jedan od najboljih poznavalaca stanja u hrvatskom turizmu.

Nerijetko kritikuje rad HTZ-a, pa tako ljude koji bi trebalp da promovišu hrvatski turizam nazvao "kraljevima slučajnog turizma", a u velikom intervjuu za portal Index 2019. Bredberi je tvrdio da da bi u Hrvatsku došlo isto toliko turista koliko inače dolazi i da se HTZ sutra ukine.

Prva tužba odnosi se na izjave koje je Bredberi dao ovom portalu objavljenom pod naslovom "Fijasko: Hvalimo se da smo korona free zona, a strani turisti o tome nemaju pojma", prenosi Tanjug.

Druga tužba protiv novinara je podnijeta zbog satiričnog internet mima objavljenog na Fejsbuk nalogu.

Bredberi se, naime, poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je reč "life" zamijenio riječju "uhljebs".

Uhljeb je inače nova riječ u hrvatskom jeziku i odnosi se uglavnom na one koji plate primaju iz državnog budžeta za posao na kojem nije stvorena dodata vrijednost.

Zanimljivo je, piše Index, da se u Bredberievom mimu ne spominje HTZ, ali ih to, kažu, nije spriječilo da podigne još jednu tužbu protiv novinara i za to traže takođe odštetu.

To je bila satira, koju sam objavio bez komentara. Ako se ljudi prepoznaju u mimu, to nije moja greška - rekao je Bradberi za Index, prenosi Tanjug.

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program