Kancelarija evropskog javnog tužioca

Hrvatski ministar pod istragom zbog zloupotrebe sredstava ЕU

  • Izvor: Agencije
  • 08.12.2023. 18:55

Kancelarija evropskog javnog tužioca u Zagrebu zvanično je pokrenula istragu protiv dvije osobe - bivše ministarke i bivše zaposlene u hrvatskom MRRFЕU.

Istraga protiv dvije osobe je pokrenuta zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, nakon uviđaja sprovedenog u saradnji sa Nacionalnom policijskom Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivšeg ministra MRRFЕU-a bila je da obezbijedi zakonito trošenje sredstava Еvropske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabavke koje sprovodi ovaj resor budu u skladu sa zakonom.

Uviđajem je, međutim, utvrđeno da bivši ministar od maja 2017. do jula 2019. nalagala da se njeni privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za finansiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem.

Tako, kako prenosi HRT, postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata ministar izdala naloge da se njeni privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to nije bilo osnova, a dijelom uključi u troškove nabavke Uprave za strateško planiranje i koordinaciju ЕU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivši ministar je stekla nepripadajuću imovinsku korist od 9.732 evra - na štetu finansijskih interesa ЕU (85 odsto) i Hrvatske (15 odsto).

Takođe se sumnja da je bivša zaposlena u ovom resoru, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju ЕU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabavke i preduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivšeg ministra u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Oprerativnog programa konkurentnost i kohezija.

Tako je, navodi se, iznos od najmanje 1.353 evra nastao u privatne svrhe bivšeg ministra, plaćen sredstvima iz ЕU fondova i državnog budžeta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.