Glasalo 65 poslanika

Izabran predsjednik prelazne vlade Sjeverne Makedonije

  • Izvor: Agencije
  • 28.01.2024. 15:06

Poslanici makedonskog Sobranja izglasali su danas Taljata Džaferija za premijera prelazne vlade Sjeverne Makedonije.

Za njega je glasalo 65 od 111 prisutnih poslanika, troje je glasalo protiv, a uzdržanih nije bilo, prenosi Telma.

Poslanici opozicione VMRO-DPMNЕ ranije su napustili salu i nisu učestvovali u glasanju.

Džaferi, prvi Albanac na funkciji predsjednika vlade Sjeverne Makedonije, zakletvu je položio pred poslanicima Sobranja, nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski.

Bojan Maričić bi trebalo da bude prvi potpredsjednik vlade i potpredsjednik za evropska pitanja u sastavu prelazne vlade, dok će ministar za politički sistem i odnose među zajednicama biti Artan Grubi, prenosi Plusinfo.

Pala Vlada Sjeverne Makedonije: Kovačevski podnio ostavku

Pala Vlada Sjeverne Makedonije: Kovačevski podnio ostavku

Dosadašnji premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je u četvrtak podnio ostavku, nakon čega su otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja.

Parlamentarne stranke u Skupštini Sjeverne Makedonije dogovorile su početkom decembra da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsjednika te zemlje biti održan 24. aprila.

Kovačevski je tada rekao da će 100 dana prije izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će biti ispoštovan ranije postignut dogovor da premijer bude iz redova najuticajnije partije Albanaca DUI - Demokratske unije za integracije.

Prema dogovorenim datumima, predizborna kampanja će u Sjevernoj Makedoniji početi 4. aprila, a izbori će biti raspisani krajem februara.

Zevs stiže na Balkan, zima nestaje: Hrvatska prva na udaru

Zevs stiže na Balkan, zima nestaje: Hrvatska prva na udaru


Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.