Katolički sveštenik veličao Stepinca tokom mise

  • 25.04.2021. 21:39

Katolički sveštenik Dominik Gerbic danas je tokom mise, koju je uživo prenosio HRT veličao kontroverznog zagrebački nadbiskupa Alojzija Stepinca, nazivajući ga "blaženim i svetim", a pominjao je i "bradate sveštenike opasnih namjera" koji Hrvatima govore ko su njihovi sveci.

Gerbic je na početku mise govorio o "blaženom, a svetom Stepincu, koji je dao svoju krv i položio život, štiteći svoje stado od komunističke nemani".

On je vjernicima sugerisao da ne glasaju za SDP i HDZ jer je svaka podrška za njih i "ne za Hrvatsku".

- Nećemo se, braćo i sestre, izvući iz ovoga stanja ako ne uzmemo blaženog Alojzija za svoj primjer - smatra Gerbic, koji je govorio i o obezvrjeđivanju demobilisanih boraca.

On je istakao i da je "toliko zločinaca još uvijek među stanovništvom, a nisu procesuirani".

- I onda u jednom trenutku nađu se još i neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera govoriti nama ko su naši sveci, ko su naše svetinje, ko su naši velikani! Pa vrijeme je, hrvatski narode, da se probudiš! - rekao je Gerbic, koji je pozivao "hrvatski narod da ustane i brani hrišćanstvo".

Papa Franjo stopirao je dalji proces Stepinčeve kanonizacije, a srpski istoričari smatraju da je odgovoran za masovno nasilno pokatoličavanje srpskog pravoslavnog stanovništva u doba ustaške vlasti, te zbog prećutnog odobravanja pogroma nad srpskim življem, kao i Jevrejima i Romima, što je dovelo do genocida nad tim narodima.

Stepinac je zagrebački nadbiskup od 1937. do smrti 1960. godine.

HRT je, kada je misa završena, emitovao obaviještenje u kojem se ogradio od političkih stavova oca Dominika Gerbica.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.