Slovenija

Ljekari moraju da obavljaju hitne preglede tokom štrajka

  • Izvor: SRNA
  • 01.03.2024. 17:00

Slovenačke vlasti naredile su ljekarima da vrše hitne bolničke preglede nakon što su oni pojačali štrajk oko spora sa platama, što je uzrokovalo probleme u radu sa pacijentima.

Ljekari su stupili u štrajk 15. januara oko plata i drugih zahtjeva.

Slovenački dnevnik Delo piše, pozivajući se na sindikat Fides, da se pretpostavlja da se više od 40 odsto ljekara u Sloveniji pridružilo štrajku.

Fides je najavio da će od danas pooštriti proteste i da veliki broj članova odbija da radi prekovremeno.

Prema podacima slovenačkog Ministarstva zdravlja, dodatni štrajk mogao bi da uzrokuje otkazivanje između 15 i 30 odsto specijalizovanih pregleda.

Vlada je, zbog gomilanja administrativnog posla i pregleda, uvela novi set obaveznih usluga koje ljekari moraju da izvrše tokom štrajka, uključujući hitne preglede i usluge za osobe sa invaliditetom.

- Cilj vlasti je zaštita ljudi i njihovih osnovnih ljudskih prava koja im garantuje Ustav - rekla je ministar zdravlja Valentina Prevolnih Rupel.

Fides ističe da vlasti veoma jasno koriste nezakonite postupke i prinude da bi zaustavili ili ograničili štrajk.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program