Hrvatska

Ne odustaju od ustaštva: Grafiti protiv Srba i Jevreja u Splitu

  • Izvor: Agencije
  • 21.10.2023. 15:25

Pojedini u Hrvatskoj izgleda ne odustaju od ustaštva i sijanja mržnje prema Srbima i Jevrejima.

Naime, splitska policija, ali i komunalne službe grada, od petka ujutro imaju prilično dosta posla oko uvredljivih grafita protiv Srba i Židova koje neko nepoznat piše po gradu, a to se ponovilo i danas.

Tako su na zidu u Starčevićevoj ulici u samom centru grada danas crvenim sprejem ispisani grafiti "Juden raus" i ustaško U s krstom.

Policija je za grafite u Starčevićevoj saznala od novinara, te na teren uputila patrolu kako bi utvrdili činjenično stanje na terenu.

Nakon svega će započeti kriminalističko istraživanje kako bi pronašla osobu ili više njih koji ispisuju sramotne grafite po Splitu.


Milanović o kontroli granica sa Slovenijom: Problem je u BiH

Milanović o kontroli granica sa Slovenijom: Problem je u BiH

Policija je u petak zaprimila više dojava o neprimjerenim grafitima po užem i širem centru grada. Tako su grafiti bili ispisani po zidu Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Peper Split u Vukovarskoj ulici, na zidu zgrade HNK na Cankarevoj poljani u centru grada, kao i na zidovima zgrada u Dubrovačkoj i Radničkoj ulici, prenosi "24sata".

Na svim tim zidovima su se uglavnom pojavljivale iste uvredljive i prijeteće poruke upućene Srbima i Jevrejima kao i one koje velilčaju ustaše, ispisane plavom ili crvenom bojom.

Dio grafita odmah je juče očistila komunalna služba grada, a dio sami građani na čijim su se zgradama pojavili uvredljivi grafiti.

Policiji bi u traženju počinioca ili više njih uvelike mogle pomoći kamere postavljene na mnogim zgradama. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)