Crna Gora

Patrijarh Porfirije: Temeljni ugovor potreban i državi i crkvi

  • Izvor: SRNA
  • 03.08.2022. 13:14

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je danas u Podgorici nakon potpisivanja Temeljnog ugovora da je ovaj ugovor potreban i državi Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Patrijarh je rekao da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vijekove i bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

"Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Patrijarh Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović potpisali su danas u Podgorici Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC.

Ugovor je potpisan u prisustvu članova Svetog arhijerejskog Sinoda SPC: Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija, episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i sekretara Svetog arhijerejskog Sinoda arhimandrita Nektarija.

U delegaciji crnogorske Vlade bili su minstri pravde Marko Kovač, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, zdravstva Dragoslav Šćekić, finansija Aleksandar Damjanović, savjetnik premijera za medije Ivo Šoć.


  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.