Protest srpske delegacije

Plenković pred Parlamentom Savjeta Evrope vrijeđao Srbiju

  • 26.06.2018. 16:25

Srpska delegacija pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope uputila je oštar protest predsjedniku Parlamentarne skupštine Lilijan Mari Paskije i zatražila hitan sastanak zbog današnjeg skandaloznog obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Plenković je u odgovoru poslaniku Aleksandru Šešelju krajnje neprimjereno iznio skandaloznu tvrdnju da je tokom sukoba devedesetih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva, navodi se u saopštenju. 

Iz Skupštine Srbije ističu da je, "isprovociran pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio sa uvredama na račun države Srbije". 

Delegacija Srbije smatra da predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu, "dozvoljavajući Plenkoviću da nastavi sramno izlaganje". 

U saopštenju se navodi da je na ovaj način on izbjegao da odgovori na suštinski važna i neriješena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je izvještaj Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije o Hrvatskoj iz aprila. 

Iz Skupštine Srbije ističu da dosadašnja praksa u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope ne bilježi da jedan premijer drži predavanje poslaniku Parlamentarne skupštine, kršeći osnovni princip slobode govora. 

Zbog novonastale situacije, srpska delegacija insistira na hitnom sastanku sa Lilijan Mari Paskije i traži reagovanje na nedopustivo ponašanje hrvatskog premijera, navodi se u saopštenju.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.