Rodno mjesto patrijarha Pavla

Počelo osveštanje obnovljenog hrama u Kućancima

  • 16.11.2019. 08:43

U Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha Pavla, počelo je osveštanje obnovljenog hrama Svetih apostola Petra i Pavla, a čin predvodi NJegova svetost patrijarh srpski Irinej služiti, koji će potom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijar Irinej služiće Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i drugih pomjesnih crkava.

U Kućancima su crkveni velikodostojnici, među kojima su Njegovo vosokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i NJegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan.

Svečanosti prisustvuju ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, predstavnici ambasade Srbije u Hrvatskoj, srpskih organizacija iz Hrvatske, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, brojni pravoslavni vjernici iz Slavonije, gosti iz Republike Srpske i Srbije i sveštenstvo.

Najavljeno je i prisustvo ministra inostranih poslova BiH Igor Crnadka.

Ovim činom obilježava se i 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Hram svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima podignut je iz temelja, jer je tokom proteklog rata miniran i potpuno uništen.

Obnova je trajala oko deset godina, a u ovoj crkvi je kršten pokojni patrijarh Pavle.

Tokom osveštanja hrama čulo se da postoji plan da se na lokaciji rođenja blaženopočivšeg patrijarha Pavla u Kućancima sagrade istovjetna kuća u kakvoj je živio, kao i spomen-crkva, muzej-zadužbina i konak.

Kućanci su selo koje su 1680. godine osnovali Srbi iz Podrinja, bježeći pred Turcima. U selu danas živi oko 500 stanovnika.

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla juče je služena Sveta arhijerejska liturgija u spomen na deset godina od upokojenja NJegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a u Slatini je održana svečana akademija na kojoj je patrijarh Irinej rekao da je blaženopočivši patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC.

Patrijarh Pavle rodio se u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji kao Gojko Stojčević. Studirao je u Beogradu, 1957. godine postao je vladika raško-prizrenski, a 1990. je izabran za patrijarha SPC, koju je vodio 19 godina.

Bio je 44. srpski patrijarh. Preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.