Slovenija: Nema razloga za obustavu vakcinacije AstraZenekom

  • 12.03.2021. 19:12

Savjetodavna grupa za vakcinaciju protiv kovid-19 Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Slovenije saopštila je da za sada nema razloga za obustavu vakcinacije bilo kojom od vakcina, nakon što je utvrđeno da ne izazivaju nastanak trombova.

Nekoliko država članica EU iz predostrožnosti je suspendovalo primjenu vakcine AstraZeneke nakon što su neke vakcinisane osobe imale komplikacije u vidu trombova, podsjeća slovenačka agencija STA.

Savjetodavna grupa NIJZ, koju vodi specijalista za zarazne bolesti Bojana Beović, primijetila je da je učestalost komplikacija usljed krvnih ugrušaka u velikoj mjeri zavisila od starosti, a poznato je da se takve komplikacije često javljaju i kod osoba koje se bore s kovidom-19.

U Sloveniji do sada nisu zabilježene komplikacije zbog krvnih ugrušaka nakon vakcinacije AstraZenekom, koja je do 7. marta korišćena više od 23.700 puta u Sloveniji.

Ukupno su zabilježena četiri slučaja nakon vakcinacije Fajzerovom vakcinom koja je do tog datuma korišćena skoro 174.500 puta.

Saopštenje dolazi nakon što je danas zatvorena osnovna škola u Velenju, koja nije bila u stanju da obezbijedi dovoljno nastavnika za nastavni proces jer je 26 nastavnika otišlo na bolovanje zbog snažne reakcije na vakcinu koju su juče primili.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.