Milorad Dodik

U Hrvatskoj zamrznuta imovina Srpske u vrijednosti od pola milijarde

  • 30.12.2018. 16:25

Predsjedavajući Predsjedništva Bih Milorad Dodik rekao je danas da se vrijednost imovine preduzeća iz Republike Srpske, koja je zamrznuta u Hrvatskoj, kreće do 500 miliona KM.

On je na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kao primjer naveo imovinu Rafinerije nafte Brod u Hrvatskoj, kojom bi trebalo da upravlja Republika Srpska, ali Hrvatska to ne prihvata, a tom imovinom ne može da raspolaže ni vlasnik Rafinerije, jer je nije ni kupio. 

"Mi godinama ne možemo da riješimo to pitanje. Mislim da je krajnje vrijeme da taj problem bude riješen ili ćemo predložiti da sve ono što u BiH ima Hrvatska bude tretirano na isti način od organa u BiH", istakao je Dodik. 

Napomenuvši da su svi komercijalni objekti u BiH koji su pripadali Hrvatskoj, poput benzinskih pumpi INA-e, vraćeni hrvatskoj privredi, Dodik je naglasio da je nekorektno od Hrvatske da otuđuje imovinu BiH i da ne dozvoli raspolaganje vlasnicima iz BiH i Srbije. 

"To se pokušava zamrznuti i onemogućiti korištenje. Krajnje je vrijeme da bude postignut dogovor između vlasti BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije o tome kako da bude riješeno pitanje imovine", poručio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, kada je sprovođen projekat privatizacije bila je veoma vidljiva asistencija međunarodnog faktora. 

"Oni su tražili da imovina koja se ne kontroliše i koja se nalazi izvan BiH ide u poseban bilans i da ne može da bude dio privatizacione mase preduzeća", naveo je Dodik. 

On je ukazao i na činjenicu da Hrvatska već 10 godina ne dozvoljava da bude izgrađen most na Savi, a da Republika Srpska 10 godina vraća kredit za izgradnju tog mosta.

Tagovi: