Zloupotreba službenog položaja

Uhapšena šefica crnogorske agencije za sprečavanje korupcije

  • Izvor: Indeks
  • 17.04.2024. 17:00

CRNOGORSKI specijalni policijski od‌jel uhapsio je danas direktora crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije Jelenu Perović, a na teret joj se stavlja zloupotreba službenog položaja. Prethodno su pripadnici Specijalnog policijskog od‌jela, po nalogu specijalnog tužilaštva, blokirali zgradu u Podgorici u kojoj se nalazi crnogorska Agencija za sprječavanje korupcije, pretresli je i iz nje iznijeli dokumentaciju.

"Nakon pretresa kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva službenici Specijalnog policijskog od‌jela su lišili slobode J.P., direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije, zbog osnovane sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično d‌jelo zloupotrebe službenog položaja", saopšteno je iz crnogorskog SDT-a.

Treće hapšenje u par dana

Kako je pojašnjeno, Perović je privedena na saslušanje, a "policija pretresa njen stan i druge prostorije, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog d‌jela". To je treće hapšenje bivših i aktuelnih zvaničnika crnogorske policije i pravosuđa u posljednjih nekoliko dana.

U ned‌jelju su uhapšeni nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski zvaničnik Zoran Lazović, kojima se na teret stavlja kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja te im je određen pritvor od 30 dana.

Svi oni bili su na dužnosti u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a sve je tadašnja opozicija optuživala da su štitili Đukanovića i njegovu porodicu.

Sama sebi pisala prekovremeni rad

Direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije Jelenu Perović nevladino udruženje MANS i njena predstavnica Vanja Ćalović optuživala je "da zatvara oči pred krupnim slučajevima korupcije" zvaničnik Demokratske partije socijalista te da nije provjerila kako je Milo Đukanović stekao vrijednu imovinu i kolekciju ručnih satova koja navodno vrijedi preko milion evra.

Takođe, u crnogorskim medijima se nedavno pojavio nalaz državne Proračunske inspekcije u kojem je upozoreno da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za što je primila gotovo 13.500 evra što je suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

(Indeks)

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program