Vesna Alaburić 

Ustaški grafiti poziv na genocid nad Srbima

  • 21.05.2019. 11:42

Grafiti mržnje prema Srbima ispisani po plakatima Samostalne demokratske srpske stranke predstavljaju zločin podsticanja na počinjenje genocida, istakla je hrvatski advokat Vesna Alaburić.

Alaburićeva ističe da poruke ispisane u centru Zagreba, te u Rijeci, Splitu, Šibeniku i Sisku poput "Zakolji srpsku djecu!" i "Ubij Srbina!", sa velikim ustaškim slovom "U", nisu izazvale ozbiljnija reagovanja javnosti niti vladajućih struktura u Hrvatskoj. 

Poruke koje bi u svakoj demokratskoj zemlji upalile alarm za krivična gonjenja i žestoke javne osude, svedene su na puki "incident", navodi ona u tekstu koji je objavio hrvatski portal "Telegram". 

Riječ je, međutim, o veoma malignoj pojavi koja zahtijeva tačnu pravnu kvalifikaciju i odgovarajući pravosudni tretman. 

Alaburićeva napominje da je važan sadržaj poruke objavljen na javnom mjestu, koji se u ovom slučaju ne može pravno kvalifikovati nikako drugačije nego kao zločin podsticanja na počinjenje genocida. 

UN su 1948. godine usvojile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koju je i Hrvatska ratifikovala kasnije. 

Konvencija je utvrdila da je genocid zločin prema međunarodnom pravu, nezavisno da li je počinjen u ratu ili u miru, a obuhvata prvenstveno ubijanje pripadnika neke od zaštićenih društvenih grupa. Konvencija kao kažnjivo ne navodi samo činjenje genocida, udruživanje ili pokušaj, već i direktno i javno podsticanje na genocid. 

Prema međunarodnom humanitarnom i krivičnom pravu, podsticanje na genocid je samostalno krivično djelo koje se naziva i "zločinom u početku". 

Za počinjenje tog krivičnog djela nije neophodno da genocid bude počinjen, pokušan ili da je vjerovatan. 

Potrebno je tek da određena poruka bude izražena sa genocidnom namjerom - javno i da se njen sadržaj može protumačiti kao podsticanje na uništenje određene nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe u cjelini ili djelimično. 

Upravo to se u Hrvatskoj dešava ispisivanjem poziva na ubistvo Srba, pa čak i djece. Pravno je potpuno irelevantno hoće li poruka zaista nekog podstaći na djelovanje ili ne, kaže Alaburićeva. 

Sagledane u tom svjetlu, dopisivane poruke na plakatima SDSS-a o "klanju srpske djece i ubijanju Srba" predstavljaju upravo školski primjer posebnog zločina podsticanja na genocid. 

U tekstu se upozorava da je odsustvo bilo kakve suvisle reakcije vlasti, a posebno pravosudnih organa - naprosto neshvatljivo. 

Izborna kampanja SDSS-a i predsjednika te stranke Milorada Pupovca za Evropski parlament, u kojoj se šalju poruke da su i Srbi ravnopravni građani sa svojim pravima, u Hrvatskoj je izazavala bijes desničara koji su se žestoko obrušili na Pupovca i sve one koji učestvuju u toj kampanji. 

Plakati i bilbordi su zasuti porukama mržnje i otvorenim pozivima na ubistva, a brojni desničarski portali atakuju na svakoga ko je učestvovao u kampanji SDSS-a. 

Tako se na meti desničara i ustašofila našao i fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program