Centar "Simon Vizental"

Zurof: vrijeme je da Vatikan objelodani dokumenta o Stepincu

  • 10.03.2019. 12:51

Direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof poručio je da je krajnje vrijeme da Vatikan objelodani dokumente kojim bi se pojasnila uloga kardinala Alojzija Stepinca u stradanju Srba, Jevreja i Roma u ustaškom logoru Jasenovac i uopšte u Drugom svjetskom ratu.

On je, povodom najave Vatikana da će 2. marta 2020. godine otvoriti tajne arhive koje se odnose na period Drugog svjetskog rata, rekao da se nada da će postati dostupni dokumenti koji će pomoći u odgovoru šta je Papa Pije znao o ubistvima Jevreja tokom Holokausta, kako i od koga je dobijao informacije o stradanju Jevreja i šta je sa njima radio. 

"Takođe, saznaće se i koje korake je preduzeo da Jevrejima pomogne. Imajte na umu da tokom čitavog perioda Holokausta on nikada posebno nije pominjao sudbinu Jevreja", rekao je Zurof za "Večernje novosti". 

On je naveo da u ovom trenutku ne može da bude siguran u to da li će sumnje Jevreja u postupke Pape Pija povodom Holokausta biti potpuno razjašnjene. 
 

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska