Sonja Davidović

Cilj institucija nacionalni program demografske obnove

  • 10.09.2019. 15:22

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je danas da su se institucije Srpske opredijelile za ozbiljan i odgovoran pristup u svim aktivnostima čiji je cilj Nacionalni program demografske obnove.

"Kao što je poznato, mi smo i početkom godine najavili da će se u ovaj proces aktivno uključiti sve institucije, univerzitetska zajednica, ali i svi relevantni akteri našeg društva", rekla je Davidovićeva Srni.

Ona je istakla da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović vrlo odgovorno i ozbiljno pristupila ovom problemu i projektu i pokrenula Nacionalni program demografske obnove, te okupila stručnjake, demografe iz Srpske i Srbije, koji su prije svega imali zadatak da sačine ukupnu analizu demografske slike i stanja i predlože konkretne mjere koje će biti realizovane u narednom periodu i predstavljene javnosti.

"Nama je cilj, svakako, da već postojeće mjere koje Vlada Srpske godinama realizuje predstavimo i ponudimo one mjere koje bi prije svega imale za cilj veću podršku porodicama, roditeljstvu, ali i mladim ljudima, uz aktivno učešće lokalnih zajednica", dodala je Davidovićeva.

Ona je istakla da je sigurna da će svi zajedničkim aktivnostima uspjeti da zaustave negativnu stopu prirodnog priraštaja, ali i da malim i sigurnim koracima u nekom budućem periodu Srpska dođe do povećanog broja rođene djece, što je i primarni cilj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da ministarstvo koje predvodi preduzima mjere i utvrđuje planske dokumente s ciljem poboljšanja demografske slike u Srpskoj.

"Utvrdili smo izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti, kojima su propisane dvije mjere, a odnose se na porodiljstvo. Propisano je da Republika Srpska u potpunosti preuzima finansiranje porodiljstva, bilo da je riječ o nezaposlenoj ili zaposlenoj porodilji, što je od izuzetnog značaja jer će porodice imati određenu sigurnost", rekao je Šeranić.

On je naglasio da je jedna od mjera i usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti, kao podrška za porodice.

"U ovoj sedmici Vlada Republike Srpske razmatraće Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji kojim se tretiraju značajna pitanja. Ovakav zakon se prvi put donosi u Republici Srpskoj i jedna je od važnih mjera", naveo je je Šeranić i dodao da je pripremljena i strategija za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

U Republičkom zavodu za statistiku Srni je rečeno da je u Republici Srpskoj u prošloj godini evidentirano 1.147.902 stanovnika, od kojih 560.795 muškaraca i 587.107 žena, dok je u 2014. godini evidentirano 1.167.082 stanovnika od kojih 570.176 muškaraca i 596.906 žena.

"U Republici Srpskoj u prošloj godini rođeno je 9.568 beba od kojih 5.001 dječaka i 4.567 djevojčica, dok je u 2014. godini rođeno 9.335 beba od kojih 4.846 dječaka i 4.489 djevojčica", naveli su u Republičkom zavodu za statistiku.

Broj umrlih u prošloj godini bio je 14.763, od kojih 7.449 muškaraca i 7.314 žena, a u 2014. godini umrlo je 14.409 lica od kojih 7.386 muškaraca i 7.023 žena, ističu u Zavodu.  

U Banjaluci će sutra biti predstavljena naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera", koju je na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković. 

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program