Mrkonjić Grad

EUFOR tražio posjetu školi kojoj je Vučić donirao opremu

  • 30.01.2020. 19:02

Računari i knjige koje je Aleksandar Vučić donirao Gimanziji u Mrkonjić Gradu nisu ni pošteno raspakovani, a već su pobudili neočekivani interes.

Kakva oprema je stigla u kabinet informatike zanima, ni manje ni više nego EUFOR. Potvrdili su to za ATV, Zoran Bjelajac direktor Gimanzije u Mrkonjić Gradu i Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Kako za ATV kaže direktor škole Zoran Bjelajac, dobio je poziv od kancelarije EUFORA iz Banjaluke.

"Obzirom na to da se radi o vojnim strukturama, ja sam konsultovao resorno ministarstvo, tj. Ministarstvo prosvjete i kulture, gdje su mi oni sugerisali da takva psojeta školi nije moguća bez njihove saglasnosti. Ja sam to saopštio kancelariji EUFOR-a, oni su se zahvalili i rekli da će kontaktirati nadležno ministarstvo", rekao je Zoran Bjelajac direktor Gimanzije u Mrkonjić Gradu. 

S obzirom na sve zakonske i druge akte kojima je regulisan rad, u škole ne smije da uđe niko bez posebnih ovlašćenja i bez upućenog zahtjeva Ministarstvu prosjvete, kaže ministar Natalija Trivić.
 
"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pošto nije zaprimilo nikakav zahtjev, ni škola nije u mogućnosti da odobri bilo kakav ulazak pripadnika EUFORA u prostorije Gimnazije u Mrkonjić Gradu", istakla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Da li su tačni navodi i zašto se EUFOR interesuje za jednu srednju školu, pokušali smo da saznamo u sjedištu EUFOR-a. Kažu da je riječ o redovnoj posjeti u sklopu saradnje sa lokalnim zajednicama. 

"Vojnici su, iz pristojnosti, pitali da li je posjeta predsjednika Vučića protekla dobro. Ni u jednom trenutku nije postojala namjera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije. U sklopu ovih posjeta školama se obično nudi i obuka u poznavanju opasnosti od mina", saopštili su iz EUFOR-a.

Prema mandatu, misija EUFOR-a u BiH može da vrši inspekcije naoružanja i namjenske industrije. Što se tiče mrkonjićke gimnazije, od Aleksandra Vučića su dobili računarsku opremu i knjige, a uskoro slijedi novčana donacija od 600.000 konvertibilnih maraka.