Klinika za infektivne bolesti: Mjesto na kome se vodi najžešća borba protiv virusa korona

  • 05.04.2020. 19:12

Infektivna klinike UKC-a Republike Srpske, mjesta je na kome se vodi najžešća borba protiv virusa korona. Danonoćno, od glave do pete pokriveni zaštitnom opremom, osoblje Klinike bdije nad najugroženijim pacijentima.

Posljednje atome snage daju kako bi spriječili širenje virusa korona. Pritisak je veliki, ali trenutno sve stojički podnose. Svega imamo dovoljno, nema mjesta panici, ali za oprez ima, poruka je medicinskih heroja. Klinika je potpuno stavljena na raspolaganje onima koji se bore protiv virusa koji hara svijetom. Da daju sve od sebe uvjerila se i ekipa ATV-a.

"Ovaj dio je ostavljen čist jer ulazi osoblje mikrobiologije i osoblje Infektivne klinike. Pacijenti koji nemaju temperatutu, nisu sumnjivi na COVID ovdje ne ulaze. Mi smo morali jedan prijemni trak za COVID da napravimo. To su ambulante koje imaju unutarnji i vanjski dio i imamo COVID 1 i COVID 2 ambulante. Doktori se u čistom dijelu oblače, ulaze u ambulante, pregledaju pacijente koji dolaze sa vanjske strane", rekla je Antonija Verhaz, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske.

Čitavo osoblje, od portira do načelnika Klinike uz dobru organizaciju ulaže maksimalne napore da bi spasilo živote onih koji se trenutno tamo nalaze. 

To su riječi koje im uliju najviše motivacije da tako nastave i dalje. Umor ostavljaju po strani, a pacijenti i njihovo zdravlje su prioritet jer svi žele da se iz ove borbe izađe kao pobjednik. Mjere zaštite na najvišem nivou. Vodi se računa o svakom detalju.

I tako svaki dan. Infektivna klinika je rezervisana za one s najtežom kliničkom slikom. Na Pulmologiji su oni sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom. I pored pozitivnih na virus korona, ljekari se moraju posvetiti i drugim pacijentima. Na UKC-u se svakako mislilo i na to. 

"Pacijenti infektološki se nalaze na Urgentnom centru. Oni su potpuno izdvojeni i tu imamo dvije doktorice koje brinu o infektološkim pacijentima zajedno s kolegama iz Urgentnog centra i drugih odjeljenja koji to pokrivaju preko noći i to dobro funkcioniše", istakla je Verhazv.

Oni su tu za nas 24 časa dnevno. Većinu tereta nose na svojim leđima. Zato, pomozimo i njima. Ako nije neophodno da izlazite, ostanite kod kuće. Smanjite mogućnost širenja zaraze. Ponašajte se odgovorno prema sebi i drugima.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?