Košarac sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima

  • 27.10.2020. 19:10

Kamenica kod Teslića nekada je bila razvijen poljoprivredni kraj. Danas mladi odlaze, a selo ostaje pusto. Mještani pričaju da su se problemi nagomilali. Neki su se i kreditno zadužili kako bi pokrenuli stočarsku proizvodnju. Nije lako i podrška je neophodna. Ona iz lokalne zajednice je, kažu, izostala. 

"Sad bi trebalo obnoviti stočni fond, pod hitno. Najbitnije ovca, krava, koza", kaže Husein Stenaklić iz Kamenice. 

"Nema pola se ukinulo malina i ostalo, šuma i poljoprivreda", kaže Hrustan Topovičić.

"Malo smo se bavili stočarstvom, ali sada su mladi otišli. Nije to kod nas više, nas najviše boli neuređenje infrastrukture, zaposlenje mladih", kaže Ramo Serhatlić, Kamenica.

Poljoprivredni proizvođači i mještani Kamenice o svemu su danas razgovarali sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH. 

"Uloga Ministarstva spoljne trgovine osim koordinirajuće uloge, jeste da omogući povećan obim spoljnotrgovinskog poslovanja i poljoprivrednih proizvoda koji su proizvedeni u Republici Srpskoj i Fedeaciji. Iz tog aspekta je važno da imamo analizu primarne poljoprivredne proizvodnje i zajedničkih podsticajnih politika koje vrše entiteti", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Da bi se razvijala poljoprivredna proizvodnja, stanovništvu se mora obezbijediti i dobra infrastruktura, kaže Dragan Bogdanić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BH, na čiji poziv je Košarac stigao u Teslić. 

"Značajno je u prvom redu ovdje da zadržimo stanovništvo. Mi stanovništvo možemo zadržati u ruralnom, ne samo u ovom već i u drugim sleima, samo ako im uradimo infrastrukturu. Ako imaju dobre puteve, dobre vodovode, riješene ostale stvari", kaže Dragan Bogdanić, poslanik u PS BiH.

Potrebno je, čulo se, razvijati prerađivačke kapacitete i pratiti standarde u proizvodnji. To se može postići sintezom rada lokalnih i entitetskih struktura i institucija na zajedničkom nivou.