Testiranja su u toku

Nema novooboljelih od virusa korona u Republici Srpskoj

  • 25.03.2020. 19:04

Nema novih registrovanih osoba u Republici Srpskoj kod kojih je utvrđen novi virus korona. Ta brojka za sada je 114, a laboratorijska testiranja su u toku.

U borbu protiv korona virusa kreće se agresivnije. I to kroz masovnije testiranje. 3.000 testova stiže samo u UKC, još 25.000 sljedeće sedmice. Dobrovoljno testiranje više ne postoji, ono će biti obavezno, ali i besplatno.

"Mi smo u prvoj fazi testirali kroz definisanje slučajeva gdje imate pozitivnu anamnezu i simtome, sada prelazimo na sljedeću koja podrazumijeva da imate pozitivnu epidemiološku anamnezu da ste kontakt, širimo krug i hoćemo preventivne mjere da djelujemo u ovom trenutku", rekao je Alen šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Da se u borbu protiv korone kreće po kineskom sistemu najavio je i direktor UKC-a. Kako kaže napadamo virus i nećemo čekati da on napadne nas. Proširuju se kaže i bolnički kapaciteti. Kada je riječ o zdravstvenim radnicima koji su pozitivni na virus korona Đajić poručuje da su sve osobe koje su bile s njima u kontaktu testirane i negativne.
 
Održan je danas i redovan sastanak glavnog koordinacionionog tima koji čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Razmatrana je trenutna epidemiološka situacija, analizirano sprovođenje svih dosadašnjih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Saopšteno je da je karantinsko naselje u Šamcu od danas u funkciji, te da je u toku priprema i karantina u Brodu, koji će biti sutra stavljen u funkciju, kao i to da je počeo smještaj lica pozitivnih na virus korona u studentski centar. 

Za nabavku oko 95.000 maski za višekratnu upotrebu, namijenjenih penzionerima Republike Srpske predsjednik Željka Cvijanović izdvojila je iz budžeta predsjednika Republike 100.000 KM. 

Niz mjera i danas je donio Republički štab za vanredne situacije. Zatraženo je od Savjeta ministara da preduzme sve neophodne mjere na evakuaciji djece i mlađih lica koja su se zatekla u Italiji zbog sportskog usavršavanja i da obezbijedi njihov ulazak u BiH. Od Savjeta ministara zatraženo je i da se formira tim za pregovore sa Hrvatskom po pitanju odvijanja teretnog drumskog saobraćaja u kojem bi učestvovali i predstavnici entiteta i Brčko distrikta. Donesena je i odluka o dodjeli 49.000 maraka za pomoć opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta i udruženju građana, koje u okviru svog rada imaju javnu kuhinju za najugroženije građane.

Zaduženja je dobio i Fond zdravstvenog osiguranja i to po pitanju nabvake zaštitne opreme, medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju. Objavljen je i spisak onih koji ne poštuju  mjere kućne izolacije. Od 21. koliko je navedeno, čak deset osoba je iz Bijeljine. 

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program