Bratunac

Pašalić i Mlađenović ozvaničili proširenje mreže za navodnjavanje

  • 09.06.2020. 12:36

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić sa direktorom Jedinice za koordinaciju u poljoprivredi Stefanom Mitrovićem posjetio je danas Bratunac, gdje su sa načelnikom opštine Nedeljkom Mlađenovićem ozvaničili početak realizacije projekta proširenja mreže za navodnjavanje malinjaka i drugih poljoprivrednih površina.

Pašalić je rekao da je zadovoljstvo doći u Bratunac, gdje je realizovano više značajnih projekata iz resora ovog ministarstva i da se na tome neće stati.

"Ovdje je Vlada uložila 9,1 milion KM u izgradnju sistema za navodnjavanje, investirano je i u druge vodoprivredne objekte, a, prije svega, u regulaciju riječnih korita", precizirao je Pašalić.

On je istakao da je u regulaciju vodotoka na području Bratunca Vlada uložila 13,5 miliona KM, finansirana je sanacija klizišta i drugi projekti, a pet miliona KM iznose podsticaji u poljoprivredi za ovu opštinu u posljednjih nekoliko godina.

Pašalić je istakao da se najveći iznos podsticaja odonosi na malinu po kojoj je Bratunac prepoznatljiv, ali i za otkupljivače mlijeka i proizvođače povrća.

"Ovdje su ljudi vrijedni i podsticaćemo proširivanje raznih oblasti poljoprivredne proizvodnje. Obezbijedili smo potrebnu mehanizaciju za održavanje i proširenje mreže za navodnjavanje, a razgovarali smo danas i o zadružnom organizovanju na ovom području", rekao je Pašalić.

On je najavio da će Ministarstvo nastaviti sa podsticajima, ali da očekuje da će ove godine biti bolja otkupna cijena maline, a time će podsticaj biti nešto manji nego u godinama kada je cijena maline na tržištu loša.

Pašalić je istakao Bratunac kao pozitivan primjer za razvoj poljoprivrede jer je stvorena mogućnost za navodnjavanje svih zasada voća, ali i povrća i drugih kultura kao što su žitarice.

Mlađenović je izrazio zahvalnost Pašaliću i Mitroviću jer su institucije kojima rukovode obezbijedile više od 20 miliona KM za projekte navodnjavanja.

On je istakao da je dobijena podrška i za izgradnju sekundarne mreže za navodnjavanje i priključivanje što većeg broja proizvođača na mrežu, što treba da doprinese razvoju i drugih grana poljoprivrede, a ne samo malinarstva.

Mlađenović je rekao da je danas razgovarano o daljoj saradnji i podršci resornog ministarstva investitorima koji grade prerađivačke kapacitete, što će omogućiti sigurniji plasman voća i povrća, ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Do sada je 400 malinara iz ove opštine potisalo ugovore i priključilo se na mrežu za navodnjavanje, a još 300 ih se prijavilo i taj broj se svakodnevno povećava.

Opština je smanjila i cijenu vode i iz opštinskog budžeta će refundirati dio troškova za utrošenu električnu energiju za funkcionisanje sistema za navodnjavanje.

Ovom prilikom Mlađenović je uručio plakete opštine Bratunac Pašaliću i Mitroviću koje su im dodijeljene za Dan ove opštine 25. septembra prošle godine za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrede i ukupnom razvoju ove lokalne zajednice. 

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program