U Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika

Počela Sveta arhijerejska liturgija u Andrićgradu

  • 07.09.2019. 10:04

U Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu počela je Sveta arhijerejska liturgija, koju povodom obilježavanja 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu, služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Liturgiji prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, predstavnici opštinske Boračke organizacije, direktori javnih i privrednih institucija i građani.

U Starom Brodu kod Višegrada, jednom od najvećih stratišta u istoriji srpskog naroda, danas će biti služen pomen mučenicima jasenovačkim i dabrobosanskim nakon čega će biti osveštan spomen-muzej i organizovan prigodan kulturno-umjetnički program.

Najavljeno je da će obilježavanju prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Narodne skupštine.

Spomen-muzej biće posvećen stradanju srpskog naroda 1942. godine kada je ustaška "Crna legija", pod komandom Jure Francetića, zvjerski ubila više od 6.000 Srba iz Podrinja i sa romanijskog platoa.

Ustaške jedinice, predvođene Francetićem, u proljeće 1942. godine pokrenule su ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH da bi ostvarili cilj - granicu Nezavisne Države Hrvatske na Drini.

Tokom ove ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i spas potraže u Srbiji.
 

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program